Sağlık Bakanlığı tarafından Malatya’ya gönderilen 11 yeni ambulans düzenlenen tören ile hizmete başladı.
Yeni ambulansların hizmete girmesi nedeniyle Malatya İl Sağlık Müdürlüğü 112 İl Ambulans Komuta Kontrol Merkezi’nde düzenlenen törene Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Milletvekili Mustafa Şahin, Sağlık İl Müdürü Dr. Nail Umay, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Doç.Dr. Hilmi Ataseven ile kurum yetkilileri ve 112 çalışanları katıldı. Açılış öncesi Sağlık Müdürü Dr. Nail Umay, katılanlara acil sağlık hizmetleri konusunda brifing verdi. 2002 yılında 9 olan ambulans sayısının bugün 57’ye çıktığını belirten Umay, yine 2002 yılında 8 olan 112 istasyonu sayısının da 30’a yükseldiğini ifade etti. İleri ki dönemlerde 2 yeni istasyonu daha hizmete açacaklarını söyleyen Umay, geride bıraktığımız 2014 yılında 65 bin vakaya ulaştıklarını dile getirdi.
Şehir içinde hastalara ulaşım hızlarının 10 dakikanın altında olduğunu ve bu oranın yüzde 78’lerden yüzde 99’a ulaştırmayı başardıklarını belirten Umay, kırsal kesimlerde ise 30 dakikada vakaya ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
Daha sonra söz alan Milletvekili Mustafa Şahin, AK Parti hükümetleri döneminde bütün hizmetlerin odağında insanın olduğunu belirterek “Sosyal devlet olmanın bir gereği olarak insanlarımıza daha pratik bir şekilde bu hizmetlerin ulaşması için 2002’den bugüne kadar devasa çalışmalar yapmışız. Biz iktidara geldiğimizde hasta memnuniyeti yüzde 36’larda iken bugün yüzde 75’lere çıkmış. Gerçekten AB’de ve ABD’de gıpta edilecek sağlık hizmetinin verildiği bir ülke konumuna geldik” dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise Türkiye’nin artık yeni bir sağlık paradigması yaratmak üzere çok önemli çalışmalar yaptığını ifade ederek, başta sağlıktaki bütçeyi arttırarak değişim işaretlerini vermeye başladıklarını söyledi. 2002 yılındaki sağlık bütçesinin 15 Milyar TL olduğunu belirten Çalık, bugün bu bütçeyi 80 milyar TL’ye yükselttiklerini dile getirdi. Sağlık bütçesinden Malatya’nın bugüne kadar çok önemli katkılar aldığını vurgulayan Çalık, “Yaklaşık 500 milyon TL’lik çok önemli yatırımları Malatya’ya kazandırdık” dedi. 9 ambulanstan bugün 57 ambulansa ulaştıklarını belirten Çalık, emeği geçen herkese teşekkür etti.
Vali Süleyman Kamçı da, eskiden bir ildeki ambulans sayısının şimdi bir yılda hizmete girdiğini belirterek, “Eskiden ambulans uçaklar Türkiye’de yok iken bugün artık her ile bir ambulans uçak verilmeye başlanıldı. İstediğimiz an uçak ambulansımız geliyor istediğimiz an ambulansımız hizmetimizde. Yetmediği zaman askeri ambulanslarımız hizmetimizde” dedi.
112’nin Malatya’da personel yönü ile de iyi bir durumda olduğunun altını çizen Kamçı, hasta memnuniyetinin yüzde 75’larda olmasının iyi bir oran olduğunu ancak bunun yüzde yüzlere çıkarılması gerektiğini dile getirdi.
Konuşmaların ardından 11 yeni ambulans kurdele kesilerek hizmete girdi. Açılışa katılan protokol üyelerince ambulans sürücülerine anahtarlar teslim edilirken, Vali Kamçı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çalık, Malatya’nın ilk bayan ambulans şoförü Ferhan Dumlupınar’ın sürdüğü yeni ambulans ile kısa bir gezintiye çıktı.