Büyük İslam alimi Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi, doğumunun 202, vefatının 122.yılında doğduğu yer olan Gümüşhane’de düzenlenen törenle anıldı.
Gümüşhane Belediyesi tarafından Gümüşhane Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği’nin (GÜYAD) ortaklığında gerçekleştirilen program Gümüşhane Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Programa Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, AK Parti Gümüşhane Milletvekilleri Doç. Dr. Kemalettin Aydın ve Feramuz Üstün, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Cumhuriyet Başsavcısı Bozan Çevik, Ağır Ceza Reisi Muhammed Zafer Terzi, Vali Yardımcısı İsmail Özkan, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, GÜYAD Başkanı Tahsin Söğüt, kurum müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Trabzon Çarşı Camii İmam Hatibi Yusuf Ziya Hacıahmetoğlu’nun Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda daha sonra Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretleri’nin hayatını anlatan sinevizyon gösterisi yapıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Çimen, Gümüşhane Belediyesi olarak ilk kez Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretleri’ni doğduğu şehirde yad ettiklerini ifade ederek, “Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretleri Gümüşhane’mizin yetiştirdiği birçok ünlü ve önemli şahsiyetlerin başında gelmektedir. Bulunduğu ve görev aldığı her noktada ülkesine ve topluma faydalı olmak için büyük bir İslam canla başla çalışmış alimidir. Çocuklarımıza, gençlerimize ve gelecek nesillerimize Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi hazretlerini en iyi şekilde anlatmayı kendimize şiar edindik” dedi.
Programda konuşan Vali Yavuz da, içinde bulunduğumuz coğrafyanın çok sıkıntılı bir coğrafya olduğunu belirterek, “Manevi mimarlarımızın ve mukaddes şahsiyetlerimizin vermiş olduğu mesajları anlayabilmek için bu işin uzmanlığını yapmış olanlara daha çok zaman ayırmak gerektiğinden hareketle, milli ve manevi değerlerimizle bağımızı her zaman güçlü tutmak, hatta daha da güçlendirmek için elimizden gelen tüm imkanları seferber etmek durumundayız. Üzerindeki güzellikler kadar altındaki manevi değerleriyle de bütün dünyanın gözbebeği olan güzel ülkemizde, etrafımızdaki ateş çemberi içerisinde yaşanılan sıkıntılı ortama rağmen milletimizin feraseti ve Allah’ın izni ile çok şükür huzur ve sükûn içinde yaşıyoruz. Birlik ve beraberliğimizi, bu şekildeki etkinliklerle, inandığımız dinimizin manevi mimarlarıyla hemhal olarak ve tarihimizle birlikte yaşama duygusu içerisinde sürdürürsek, bu sıkıntılı dönemi en güzel şekilde geçireceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.
Programda konuşan AK Parti Gümüşhane Milletvekili Doç.Dr. Kemalettin Aydın, Belediye Başkanı Çimen’i Ahmet Ziyadüddin Gümüşhanevi hazretlerini anma programlarını üstlendiği için kutladığını kaydederek, “Belediye başkanımızı böyle bir program düzenlediği için alnından ve yüreğinden öpüyorum. 8 yıllık milletvekilliği dönemimizde Ahmet Ziyadüddin Gümüşhanevi hazretlerini anlatmaya, anmaya ve Ahmet Ziyadüddin Gümüşhanevi hazretlerinin hayatını belgesel yapmaya uğraş gösterdiğimiz bu süre içerisinde maalesef ismi içinde Gümüşhane olan ya da olmayan bakkaldı, dükkandı, sokaktı her yerde bu büyük İslam aliminin ismini marka olarak kullanan ilklerle buluştuk. Bugün bunu belediye başkanımızın sahiplenmiş olmasının ve belediye meclisinde alacağı kararla bu ismin kullanılmasının belirli kurallara tabi olmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. Kimsenin konfeksiyonuna, lokantasına ya da toplumda belirli bir yer edinme adına bu ismi kullanmamasına müsaade etmemesini istiyorum. Bu hamleyi başlatmış olduğu için ve Ahmet Ziyadüddin Gümüşhanevi hazretlerine Gümüşhane’nin seçilmiş şehri emininin sahip olmasını bugün burada görmüş olduğum için Başkanımızı yürekten tebrik ediyorum, alnından öpüyor kucaklıyorum. Sağol Ercan Başkanım. Ahmet Ziyadüddin Gümüşhanevi hazretlerini her anlamda büyük bir sevgi ve taktirle karşılıyoruz” diye konuştu.
Milletvekili Üstün ise, Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretlerinin yaşadığı dönemin en iyi müderrislerinden birisi olduğunu kaydederek, “Sadece ibadet yönüyle değil, toplumun maddi hem de manevi yönden gelişip kalkınması için her türlü çalışmayı yapmış, bir büyüğümüzdür. Sadece kalemi ve fikirleri ile değil, fiili olarak da cihat yapmıştır. Bugün onu anlamak ve tanımak için düzenlenen bu program çok anlamlı bir program oldu. Belediye Başkanımıza ve ekibine teşekkürlerimi sunuyorum. Çok anlamlı bir program oldu” dedi.
Programda, GÜYAD Başkanı Tahsin Söğüt de bire konuşma yaparak, emeği geçenleri tebrik etti.
Yapılan konuşmaların ardından ünlü bestekar Amir Ateş ve ilahi grubu, ilahilerini seslendirirken, Amir Ateş tarafından Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretleri adına bestelenen ilahi de ilk kez seslendirildi.
Programda daha sonra, Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Altuntaş tarafından “Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretlerinin Manevi Rolü” ve Akademisyen Nadirhan Hasanov tarafından da “Özbekistan ve Gümüşhanevi” konulu konferans verildi.
Program, plaket töreni ile sona erdi.