Erzincan’a olan yatırımların uygulanmasında karşılaşılan sorunların kısa sürede çözüme kavuşturulması ve kurumlar arasında koordinasyonun sağlanması, Erzincan’da ekonomik ve sosyal gelişmelerin değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen Yatırım İzleme ve Değerlendirme Toplantısı Erzincan Valisi Süleyman Kahraman’ın başkanlığında Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapıldı.
Toplantıya Erzincan Belediye Başkan Vekili Sami Mollaoğulları, Vali Yardımcıları ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri katıldı.
Toplantı öncesi bir açıklamada bulunan Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, bu toplantılarla kamu ve özel sektörün işbirliğinde, Erzincan için yatırım yapılmasını sağlayacak bir platform oluşturmanın amaçlandığını belirterek; ‘Birlikten Kuvvet Doğar’ düşüncesinden hareketle bütün kesimlerle birlikte ilimizin kalkınması için çalışılacağını ifade etti.
Konuşmasında kamu kurum ve kuruluşlarının tüm yöneticilerinin projelerdeki başarıları ile değerlendirileceğini ifade eden Vali Kahraman; “Bu nedenle toplantılara kuruluşların üst düzey yöneticilerinin katılmasını önemsiyoruz. İlimizin kalkınmasında önemli işlevi olan teşvik uygulamasında 4. Bölgede yer almakla birlikte OSB ve Ergan Dağı Turizm merkezinde yapılacak yatırımlar 5. Bölge desteklerinden faydalanmaktadır. Organize sanayi bölgemizde 59 işletme üretime geçmiş, 14 işletme inşaat aşamasında ve 13 işletme proje safhasında bulunmaktadır. Bölgedeki işletmelerde 1423 kişi istihdam edilmektedir. KUDAKA tarafından desteklenen arıtma tesisi tamamlanmıştır. Erzincan deyince ilk akla gelen; Ergan Dağı Turizm Merkezinde, suni karlama projesi malzeme alımı 718 bin TL bedelle ihale edilmiştir. Konaklama tesislerinin yapılması için girişimlerimiz devam etmektedir. Devletin çeşitli kuruluşları tarafından yapılan hibe desteklerine baktığımızda; Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu tarafından bugüne kadar ilimizde 72 proje uygulanmış olup, projelerin tutarı 41,7 milyon TL olup, 25 milyon 73 bin TL’si hibe olarak karşılanmıştır. 19 proje inceleme aşamasında olup, 5 Haziran 2015 tarihine kadar başvurular devam etmektedir.
SODES PROGRAMI 200 PROJEYE 18 MİLYON 153 BİN TL HİBE DESTEĞİ SAĞLANDI
KUDAKA tarafından Erzincan’da 2014 yılı sonuna kadar 157 projeye 20 179 000 TL hibe sağlanmıştır. 2015 yılında başvuruda bulunulan 58 kamu 46 özel olmak üzere 104 projenin incelenmesi devam etmektedir. Bu projelere yaklaşık 4 milyon TL hibe sağlanması beklenmektedir. SODES programı kapsamında 2010-2014 yılları arsında 200 projeye 18 milyon 153 bin TL hibe desteği sağlanmıştır. 2015 yılında başvuru yapılan 105 projenin değerlendirilmesi devam etmektedir. Bu projeler 3 milyon 50 bin TL hibe sağlanacaktır. KOSGEB tarafından 2010-2015 yılları arasında 3 milyon 320 bin TL hibe desteği sağlanmıştır. Hibe kuruluşları tarafından ilimize son 5 yılda 66 milyon 727 bin TL hibe desteği sağlanmıştır.”
“Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından; proje tutarı 69 Milyon TL. olan kombina binasının fiziki gerçekleşme oranının yüzde 70 olduğu, makine ve ekipman ihalesinin 16 Mart tarihinde yapıldığı değerlendirme sürecinin devam ettiği, soğutma tesislerinin ise ihale hazırlıklarının devam ettiği, tavuk kombinasının 2016 yılının ikinci yarısında açılışının yapılabileceği bildirilmiştir.” diye konuştu.
Vali Kahraman’ın konuşmasının ardından başlayan toplantı, kurum amirleri alanlarıyla ilgili olarak diğer kurumlarla koordinasyon içerisinde yürüttükleri çalışmalar ve hizmetlerin son durumu hakkında bilgi vermeleri ile sona erdi.