Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ve Özbekistan Arşiv Ajansı işbirliğinde arşiv yönetimi eğitimi, elektronik arşivleme, el yazması eserlerin restorasyonu ve korunması konularında ortak projeler gerçekleştirilecek.
Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi uzmanlarından oluşan bir heyet Özbekistan’a giderek; Özbekistan Arşiv Ajansı ve ülkedeki en büyük 3 Merkez Arşivini ziyaret etti. Heyet, inceleme ziyareti sırasında Özbekistan Arşiv Ajansı Başkanı AbdushukurAbdullaev ile görüşerek, Özbekistan Tarihi Eserler Merkez Arşivi, Film, Foto ve Fono (Ses kayıtlı) Belgeler Merkez Arşivi ve Bilimsel, Teknik ve Tıbbi Belgeler Merkez Arşivi’ni ziyaret etti.
Türk uzmanlar, yukarıda adı geçen arşivlerin restorasyon ve sayısallaştırma bölümlerinde çalışanlar için çalışma atölyesi programı düzenledi.
İnceleme ziyareti sonunda, önümüzdeki dönemde, TİKA, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ve Özbekistan Arşiv Ajansı işbirliğinde arşiv yönetimi eğitimi, elektronik arşivleme, el yazması eserlerin restorasyonu ve korunması konularında ortak projeler gerçekleştirilmesi planlandı.
Özbekistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu’na bağlı olan Özbekistan Arşiv Ajansı, Özbekistan’da arşiv politikasını uygulayan ve denetimini yapan en üst kurumdur. Bünyesinde, Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti merkez arşivi, 12 vilayette bulunan il müdürlükleri ve 3 büyük arşiv merkezi faaliyet göstermektedir. Bahse konu 3 merkez arşiv arasında en büyüğü Özbekistan Devlet Merkez Arşivi olup, IX. yüzyıldan günümüze kadar olan döneme ait 1,8 milyondan fazla belge muhafaza ediliyor. Söz konusu belgeler, “Buhara Emiri Kuşbegisi”,“Hive Hanlığı Kançılaryası”, “Türkistan Çarlık Dönemi Yönetimi”, “Vakıf Belgeleri Koleksiyonu” gibi 3 bin’den fazla koleksiyonu içeriyor.