Dünyada ilk kez gerçekleştirilen ‘Görme Engellilerle LegoLab’ etkinliğine katılan görme engelli çocukların aldıkları eğitim sonucu işiterek, duyarak ve koklayarak yaptıkları projeleri ödüllendirildi.
Başakşehir Belediyesi, Başakşehir İnovasyon ve Teknoloji Merkezi’nde gerçekleştirdiği ‘Görme Engellilerle LegoLab’ projesi ile görme engelli çocukların eğitimine katkıda bulundu. Ortalama 8-10 hafta uzman eğitimcilerden eğitim alan görme engelli çocuklar, legolar ile kendi hayal dünyasında var olan projeleri gerçeğe döktü. Lego parçalarını hissederek, sayarak ve bazen de koklayarak bir araya getiren çocuklar, birbirinden ilginç projelere imza attı. Aldıkları eğitim sonucu başarılı olan görme engelli kursiyerlere Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal tarafından sertifika verildi.
Eğitime katılan Ali Muslu, yaklaşık 8 haftadır eğitim aldıklarını belirterek, “Legolarla kendi tasarımımızı yaptık. Kitaplara bakarak neler yapabileceğimizi öğrendik. Daha sonra parçaları birleştirerek değişik ve ilginç arabalar yaptık. Son olarak boş olan birkaç boş dersimizde de hocalarımız bizi boş bıraktı, bizler de istediğimiz projeleri yaptık” dedi.
“AMAÇ HAYAL DÜNYALARINI GELİŞTİRMEK”
Kurs eğitmenlerinden Demet Erim, Türkiye’de ve dünya kapsamında legolar ile görme engellilerin eğitimini kapsayan bir proje olmadığını ifade ederek, “Hem Türkiye’de hem dünyada yapılmış ilk proje bu projemiz. Hocalarımız ile beraber ve 10 çocukla birlikte çalışmaya başladık. Bizler lego ile o kadar çok uğraşıyoruz ki engellilerle ilgili de bir şeyler yapmak istedik. Amaç sahip olduğumuz bilgileri birileri ile paylaşabilmek ve aktarabilmek aslında. Görme engelli çocuklarımızın hayal dünyaları bizim hayal dünyalarımızdan çok daha farklı ama bu hayal dünyalarını ortaya dökebilecekleri bir imkan yok. Legolarla tamamen hayalini kurdukları, hayallerini yarattıkları şeyleri ortaya dökebiliyorlar, aynı zamanda sosyal bir iletişim kurabiliyorlar. Her şeyden önemlisi hayallerini gerçekleştiriyorlar" şeklinde konuştu.
“ONLARA KATKI SUNDUĞUMUZ İÇİN MEMNUNUZ”
Living Lab’da sürekli olarak eğitimlerin devam ettiğini dile getiren Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, “Türkiye’de ilk, belki de dünyada ilk defa görme engelli çocuklarımıza burada lego eğitimi ve onun dışında hayal ettikleri makineleri yapıp, onları çalıştırabilmeleri üzerine bir eğitim olduğunu düşünüyorum. Şu anda kurs dönemi bitti, çocuklarımız bizden tekrar kurs talep etmeleri de memnun olduklarını gösteriyor. Bizde onlara katkıda bulunduğumuz için memnunuz” dedi.