Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte tarihe karışmaya yüz tutan tüplü televizyonlar, artık bozuldukları zaman da tamir de ettirilmiyor.
Geçmiş zamanda her evde olmayıp, sadece maddi durumu iyi olan ailelerin kullanabildiği tüplü televizyonlar, teknolojinin ilerlemesiyle birçok eşyalar gibi unutulmaya yüz tuttu. Geçmiş zamanlarda sadece belirli saat aralığında ve siyah beyaz olarak yayın sunmaya başlayan tüplü televizyonlar, gün geçtikçe renkli yayın yapmaya başlamıştı. En ufak bir hasar dahi görmesin diye sahiplerinin özenle koruduğu ve evlerinin başköşesinde bulundurduğu bu televizyonlar, gelişen teknoloji ile yerlerini Liquid Crystal Diplay (LCD) televizyonlara bırakmaya başladı. Bir zamanların efsane cihazı olan televizyonlar, şimdilerde neredeyse arıza yaptıklarında bile tamire götürülmüyor.
Eskişehir’de 32 yıldır televizyon ve elektronik eşya tamiratı yapan Güngör Coşkun, günümüzde bu televizyonların tamirine rağbet olmadığını ifade etti. Teknolojinin sürekli olarak kendini yenilemesi ve vatandaşların “Eskiyi at, yeniyi al” düşüncesinin bunun en büyük nedenlerinden olduğunu aktaran Coşkun, tamir sektörünün her alanda olması gerektiğini savundu. Coşkun, “Televizyon tamirine eskisi gibi rağbet yok. Demek ki vatandaş ekonomik durumu iyi olduğundan her geçen gün eskiyi at, yeniyi al düşüncesine giriyor. Bu arada zaten teknoloji de sürekli kendini yeniliyor. Aslına bakıldığı zaman her şeyin özünde tamir var, tamir olmadan olmuyor. Bizim Türk milleti olarak “Yamamadan giyilmez, yalamadan doyulmaz” diye bir atasözümüz vardır. Bu tamir sektörü olması gereken bir sektör ama maalesef her geçen gün biraz daha cazibesini yitiriyor. Eğer biz şuan sadece televizyon ve radyo tamirine kalmış olsaydık, dükkanı kapatıp gitmemiz gerekirdi. Ama çok şükür elimizden her türlü iş geldiği için, hayatımızı devam ettirmeye çalışıyoruz” dedi.
“ASTARI YÜZÜNÜ GEÇTİĞİ İÇİN VATANDAŞ TAMİR ETTİRMİYOR”
Önceki dönemlerde işlerinin bir hayli yoğun olduğunu, günlük en az 5-10 tamir yaptığını söyleyen Televizyon ve elektronik tamir ustası Güngör Coşkun, şimdilerde ise tamire gelen televizyonların sahipleri tarafından fiyatının yüksek bulunup, geri alındığını vurguluyor. Coşkun, "Eskiden günlük 5 ila 10 arası televizyon tamiri yapıyorduk. Şuan ise ayda bir taneye kadar düştü, bazen o da olmuyor. Bu LCD model televizyonlara da zaten servisleri baktığı için, maalesef onlardan pek bir şey elde edemiyoruz. Zaten LCD televizyonların çok uzun boylu tamirleri de olmuyor. Vatandaş bizlere tüplü televizyonlarını getiriyor, bizlerde arızasını tespit edip tamir fiyatını söylüyoruz. Vatandaşlar fiyatı duyunca sende kalsın diyorlar. Bizlerde kendisinin alıp hurdacıya vermesini istiyoruz. Zaten hurdacılarda 3-5 TL gibi bir fiyata alıyor. Astarı yüzünü geçtiği için çoğu vatandaş tamir ettirmiyor" ifadelerini kullandı.