Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bakü’de katıldığı B20 toplantısında, “İkili ticaret hacmimiz 5 milyar doları aşmış durumda. 2023 yılı için hedef olarak kendimize 15 milyar dolarlık bir ticaret hacmi koyduk” dedi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı çerçevesinde Bakü’de B20 (Business 20) Bölgesel Danışma Toplantısı’na katıldı. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, SOCAR Başkanı Rövneg Abdullayev, Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanı Şahin Mustafayev, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO), Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü İş Konseyi (BSEC BC) yetkili temsilcileri, BM Kalkınma Programı’nın Bölgesel Merkezi, Bağımsız Devletler Birliği Maliye ve Bankacılık Konseyi heyetleri, Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya Ticaret ve Sanayi odalarının yöneticileri, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Rusya Milli Komitesi temsilcileri katıldı.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yaptığı konuşmada, Azerbaycan’ın son 20 yılda sağladığı büyümeye, kalkınmaya ve bölgenin gelişimine katkıda bulunan projelerde Türkiye’nin ortağı olduğu için G20 formundaki çalışmalara davet ettiklerini vurgulayarak, “G20 dönem başkanı olarak bütün bu toplantılara ev sahipliği yapacağız. Azerbaycan’dan ilgili bakanlarımız bu toplantıda Türkiye’de iştirak edecekler ve nihayetinde de 15-16 Kasım’da Antalya’da bir Liderler Zirvesi düzenleyeceğiz. Bu mekanizmanın da sağladığı ivmeyle ikili ticaret hacmimiz 5 milyar doları aşmış durumda. 2023 yılı için hedef olarak kendimize 15 milyar dolarlık bir ticaret hacmi koyduk” ifadelerini kullandı.
Babacan, “Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı önemli projelerin ilkidir ve başarıyla devam etmektedir. Yakın bir zamanda Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla TANAP temel atma töreni gerçekleştirildi. Yani Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya iletecek çok önemli bir projenin başlangıcını böylece yapmış olduk. Bu yıl içerisinde Bakü-Tiflis-Kars demir yolu projesinin tamamlanıp hizmete girmesini planlıyoruz. Bu da son derece önemli ulaşım projesidir. Bölgesel entegrasyon açısından üç ülkenin de önem verdiği bir projedir. 2015 yılı B20’nin en çok etkin olduğu, en çok faaliyette bulunduğu bir yıl oldu bugüne kadar. İnşallah yıl sonuna kadar bu yoğun faaliyetin devam edeceğini bekliyoruz” diye konuştu.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, “Bildiğiniz gibi Türkiye bu sene küresel ekonominin yönetildiği G20 dönem başkanı. Yani küresel ekonomiye Türkiye’den yön veriliyor. Azerbaycan’da bu sene Türkiye’nin misafiri olarak G20’de yer alıyor. Bu müthiş bir fırsat. İki kardeş ülke G20’de daha fazla aktif olmalıyız. Eskiden sadece 250 dev şirketin yer aldığı topluluğunu yaklaşık bin küresel şirketlik bir ağa dönüştürdük. Hem G20 hem de B20’de KOBİ’ler nasıl büyür, büyük şirketlerle nasıl ortaklıklar kurar meselesini ana günden maddesi haline getirdik. KOBİ’lerin sorunlarını sahiplenebilecek, bu sorunları çözecek, KOBİ’ler için lobi yapacak, KOBİ’lerin hamisi abisi olacak uluslararası bir kurum kuruyoruz” dedi.
Forum sona erdikten sonra Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında stratejik işbirliği anlaşması imzalandı.
B20 BÖLGESEL DANIŞMA TOPLANTISI
G20 hükümetler arası ekonomik işbirliği platformuna üye devletlerin B20 formatına bu yıl Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) başkanlık yapıyor. TOBB’un başkanlığında Azerbaycan Girişimciler (İşverenler) Teşkilatı Milli Konfederasyonu (ASK), Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO), Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (BSEC) ve Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Şurası (Turkic Council) ile birlikte düzenlediği B20 Bölgesel Danışma Toplantısı’nın Bakü’de yapılması kararı alınmıştı.