BOLU (AA) - Bolu'da, "Usta Arıcılar Eğitimi" düzenlendi.

Kalkınma Bakanlığı, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ve Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Organize Sanayi Bölgesi'nde gerçekleştirilen eğitimde konuşan arı yetiştiriciliği uzmanı Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, arı tarihi, arıcılık ve bal hakkında bilgi verdi.

Eğitime katılan arıcıların, bal oranının yüzde 50 artacağına değinen Doğaroğlu, "Bu eğitimlerin 3'üncüsünü yapıyoruz. Zonguldak'ta da aynı eğitimleri gerçekleştirdik ve kestane balı üreten arıcılar, kovan başına bin 500 ila 2 bin lira civarında para kazanmaya başladılar. Artık bal olmayan sene yok. Bal var ve almayı bileceğiz" şeklinde konuştu.

Doğaroğlu, dünyada var olan canlıların en başında bal arısının geldiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

 "Bal arısı olmazsa insanlar 4 sene içine yok olur. Arı tozlaşmanın temelini oluşturduğu için tozlaşma ile meydana gelen ürünler, dünyada bizim beslenmemizin yüzde 85’ini oluşturuyor. Besinlerin yüzde 85’ini bal arısının varlığına borçluyuz. İnsanlar bal arısı olmazsa da yaşar. Kalan yüzde 15 ile de yaşardık. Çinliler tarih boyunca pirinçle beslenerek yaşıyor. İnsandan 20 milyon yıl önce bal arısı varmış. Modern arıcılığın temellerini kuracağız. Bugün çoğu bitkisel üretim yapan kişiler arıcıyı kovmaya çalışıyor. Halbuki bu insanların arıcılara ödül vermesi ve onlara kucak açması gerekiyor. Bütün dünya bunu öğreniyor. Bizim üreticilerimizin bir bölümü halen arıcılara karşı çıkmaya çalışıyor."