Yozgat’ın Sorgun ilçesinde kuluçkaya yatmayıp civciv çıkartmayan tavuklarına kızan su tesisatçısı Hüseyin Şahbaz, kullanılmayan yalıtım malzemelerinden kuluçka makinesi yaptı.
Sorgun’da 9 yıldır esnaflık yapan 3 çocuk babası Hüseyin Şahbaz, evde beslediği 12 tavuğundan yeteri kadar verim alamayınca kuluçka makinesi yapmaya karar verdi. Öncelikle makinenin projesini hazırlayan Şahbaz, ilk olarak yalıtım malzemesi alarak işe başladı. Mikrodalga fırınının motoru ve tabağı, bilgisayar fanı, dijital termostat, zaman rolesi, ampul, nemlendirme kabı, sandviç paneli kullanarak kuluçka makinesi yaptı. Kuluçka makinesine ilk yumurtalarını yerleştiren Hüseyin Şahbaz, 21 gün sonra ilk civcivlerini almayı planlıyor.
Beslediği tavukların iki yıldır civciv çıkartmadığını belirten Şahbaz, “Bunun üzerine bende bir çözüm bulmak istedim. Kuluçka makinesi yapmayı düşündüm. Kış ayı olduğu için işlerimiz biraz sakin. Yavaş yavaş yaparak yaklaşık bir ayda yaptım. 21 gün sonra kuluçkadan 12 tane civciv almayı planlıyoruz” dedi.
Isınmayı iki adet 70 Wattlık ampul ile yaptıklarını belirten Şahbaz, “İçerisine mekanik parçalar yerleştirdim. Isıyı bulduğu zaman lambayı söndürüyor. 37 derece bir sıcaklık lazım. Dijital parça 37 derecenin altına düştüğünde faaliyete geçiyor. Yani sıcaklık 37 derecenin altına düşmüyor. Elektrik’te de oldukça tasarruflu bana maliyeti aylık 7 TL’yi buluyor. Benim için bir hobi bu iş. Onun içinde 6-7 lira çok büyük bir para değil ” diye konuştu.
Evde kullandıkları yemek ısıtmaya yarayan mikrodalga fırının arızalandığını ifade eden Şahbaz, “Onun motorunu ve cam tabağını alarak kuluçka makineye taktım. Bir saatte 10 saniyeye göre ayarladım. Her bir saatte 10 saniye içerisindeki tabak dönüyor. Bu iş nereden aklıma geldi derseniz. Tavuğun kuluçkaya yattığında her 3-4 saatte bir yumurtayı döndürdüğünü fark ettik. Bende buna dayanarak böyle bir şey yaptım. Kapağını açmadan, ısı kaybına uğratmadan alacağım son güne kadar makine bu şekilde çalışacak. Kendim tesisatçı olduğum için içerisinde nem olması için bir boru çektim. Yani kapağı açmadan su ekleyebiliyorum” şeklinde konuştu. Kuluçka makinesinin toplam maliyetinin 100 lira olduğunu söyleyen Şahbaz, “Görenler çok şaşırıyor. Bazı arkadaşlarım bana pazarda civcivin fiyatı 1 TL sen neden bu kadar uğraşıyorsun diyorlar. Ben üretmeyi seviyorum. Bu işi heyecanlanarak yapıyorum” dedi.
Hüseyin Şahbaz’ın babası 61 yaşındaki Osman Şahbaz ise tavuklarının civcivleri çıkmadığını oğlunun yaptığı kuluçka makinesi sayesinde 21 gün sonra ilk civcivleri alacaklarını söyledi.