Citigroup Akbank’taki yüzde 9.9 payına denk gelen 396 milyon hisseyi hisse başına 7.45 liradan sattı.
Citigroup kendi faaliyetlerine odaklanma ve azınlık pay sahibi olduğu şirketlerden ayrılma kararı çerçevesinde, Akbank’ta kalan yüzde 9.9 oranındaki hissesini sattı.
Akbank tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, "Citigroup Inc. devam eden sermaye planlama çalışmalarının bir parçası olarak kendi ana faaliyetlerine odaklanma ve azınlık payı sahibi olduğu şirketlerden ayrılma kararı aldığını ve bu sebeple halihazırda sahip olduğu ve bankamız sermayesinin %9.9’una tekabül eden yaklaşık 396,000,000 Akbank T.A.Ş hissesini, piyasada, önceden belirli olmayan çok sayıda alıcı adayına hızlandırılmış talep toplama (accelerated equity offering) yöntemi ile satma konusunda bir prensip kararı aldığını Bankamıza bildirmiştir. Bu bağlamda sermaye piyasalarındaki global iyileşme, Citigroup’un ana faaliyetlerine odaklanma ve sermaye gelirlerini azami miktara çıkarma kararıyla paralel olarak, Citigroup Inc. ve Sabancı Holding, Citigroup’un hisselerini üçüncü kişilere satabilmesi için, yukarıda bahsi geçen satış yasağının süresinden önce sona erdirilmesine karar vermişlerdir" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, taraflar arasında 19 Şubat tarihinde yapılan anlaşma ile Sabancı Holding’in; Citigroup’un hisse devirlerine ilişkin olarak sahip olduğu öncelikli teklif verme hakkı ile önalım hakkından ve yüzde 9.9’luk payın üç yıl süreyle satılmaması şartından 31 Mart’a kadar geçerli olacak şekilde feragat ettiği belirtildi.
Anlaşma çerçevesinde, taraflar hisse satış işleminin tamamlanmasından sonraki 180 gün süresince Sabancı Holding’in halihazırda sahibi olduğu Akbank hisselerini üçüncü kişilere devretmeyeceği konusunda da anlaştı.
Açıkmalada şu ifadelere yer verildi: "Bahsedilen hisse satışları neticesinde Citigroup’un Bankamız’daki hissedarlık oranının %3’ün altına düşmesi halinde Hissedarlar Sözleşmesi kendiliğinden fesholacaktır.
İşbu açıklamamız ile kamuya duyurulan söz konusu hususların kamuya açıklanması, Sabancı Holding ve Bankamız tarafından alınan 19 Şubat 2015 tarihli bir karar ile ertelenmiştir.
Söz konusu erteleme kararı, Citigroup’un Bankamız sermayesinde sahip olduğu hisselerin tamamının yukarıda anılan hızlandırılmış talep toplama yöntemi ile satılması hususunda bir niyet olmakla birlikte bu işlemin gerçekleşmesi piyasa koşullarının elverişli olup olmamasına bağlı olması, dolayısıyla işlemin gerçekleşip gerçekleşmemesinin henüz belirsiz olması, zamanlamasının belli olmaması nedeniyle, kamuya açıklama yapılması halinde yatırımcılarda yanılgı oluşmaması, spekülatif işlemlere yol açılmaması, Bankamız hisselerinde gerçek değerinden uzaklaşan fiyat hareketleri oluşmaması, sonuçta, hisse senedi ve bono yatırımcılarımızın meşru menfaatlerinin korunması amacıyla alınmıştır."