Yaptığı otomobil tasarımları ile dünya çapında üne sahip olan Ardahanlı ünlü otomobil tasarımcısı Erbakan Malkoç, sıfırdan zirveye olan yolculuğunu Ardahan Üniversitesi (ARÜ) öğrencileri ile paylaştı. Tamirci çırağı olarak başladığı iş hayatına bugün devlet başkanları, krallar, ünlü iş adamları, futbolcular, şarkıcılar ve daha nice kişiye özel tasarımlar yaparak yoluna devam eden Malkoç’un konuşmacı olarak yer aldığı program ARÜ Girişimcilik ve İnovasyon Topluluğu tarafından Korkut Ata Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Programa Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, Genel Sekreter Ercan Gültürk, iş adamı Emre Urfalı, akademik ve idari personeller ile çok sayıda öğrenci katıldı. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İşadamı Emre Urfalı’ın açış konuşmasıyla başladı. Ardahan Üniversitesi’nde öğrenciler ile bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Urfalı, sözü Erbakan Malkoç’a bıraktı. “Teknolojiyi En İyi Kullanan Firma” ödülünü almaya hak kazanan şirketin lideri olan Malkoç konuşmasında üniversitelerin ülkemizin geleceğini yetiştiren kurumlar olduğunu ve öğrencilerimizin kendilerini en iyi şekilde yetiştirmelerinin çok önemli olduğunu vurguladı.
MALKOÇ: CIVA İLE OTOMOBİL ALARMI YAPTIM
Ardahan’ın Göle ilçesine bağlı Dengeli köyünden dünya çapında tanınan bir iş adamı olmaya kadar uzanan hayat hikâyesinden bahseden Malkoç, küçük yaşta anne ve babasını kaybetmenin acısı ile ilkokuldan sonra okuyamayıp İstanbul’a abisinin yanına göç ederek bir otomobil tamirhanesinde iş hayatına başladığını ifade ederek, “İşe başlayalı altı ay olmuştu. 6 ayda dünya otomobillerinin çoğunu tanımaya başladım. Kendimin farklı bir şey yapmam gerektiğini düşündüm.” dedi. Malkoç, bu süreçten itibaren müşterilerinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek icatlar yapmaya başladığını ifade etti. Malkoç bu konuda, arabalarındaki teyplerin çalınmasından dert yanan müşterileri için cıva ve bilye kullanarak oto alarmı icat etmesini örnek verdi. Sürekli kendini geliştirdiğini belirten Malkoç, şu an akıllı telefonlar üzerinden otomobillerin kontrol edilebildiği sistemler kurduklarını bildirdi.
“BALI İYİ OLANIN SİNEĞİ BAĞDAT’TAN GELİR”
Dünya çapındaki en lüks otomobillerin kendisine getirilip baştan dizayn ettirildiğini belirten Malkoç, “Dünyanın en lüks otomobilleriyle ilgili iyi işler yaptım. Yıl 2007’ye geldiğinde otomobil üreticilerinin CEO’ları Türkiye’ye gelmeye başladı. ‘Sayın Malkoç, sen bu otomobilleri nasıl böyle değiştirebiliyorsun? Sen bu otomobillere nasıl dokunuyorsun da bu otomobiller kendi fabrika çıkışının 4-5 katı değer kazanıyor?’ dediler. Arkadaşlar ben o zaman onlara ‘Balı iyi olanın sineği Bağdat’tan gelir’ dedim. Siz balınızı iyi yaptığınız sürece sineğin gelmeme ihtimali yok.” diyerek, dünya çapındaki lüks kategorideki arabaların kendi eliyle daha çok değer kazandığını ve aynı zamanda alanıyla ilgili başarılara imza attığını kaydetti. Öte yandan Malkoç, başarının sırrını çok çalışmak ve sürekli kendini geliştirmek olduğuna dikkat çekerek sözlerine son verdi.
REKTÖR PROF. DR. KORKMAZ: ANADOLU İNSANI, ANADOLU TOPRAKLARI GİBİ ÇOK KIYMETLİDİR
Programın kapanış konuşmasını yapan Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin (KÜNİB) “Kafkasya’nın Yüzleri” projesi kapsamında tanıştığı 100 yaşını geçkin Fadime nineden bir örnek vererek, “Halı ve patik dokuyarak geçimini sağlardı. Bir gün çeyiz sandığından çıkartıp patikleri getirdi. Ama o sayarken ‘bir’ sadece ‘bir’ değildi. ‘Bu iki, oğul…’ diyordu. O ‘iki’ o kadar anlamlıydı ki… Erbakan Malkoç beyefendi de 3 yıl okumuş. Üç yıl… Ama bir, iki, üç… Her biri, bir üniversite kadar… Anadolu çok mümin topraklardır. Anadolu insanı Anadolu topraklarına benziyor. Derin, sessiz ve gösterişsiz… Ama çok zengin…”
Rektör Prof. Dr. Korkmaz, sözlerini tamamladıktan sonra Erbakan Malkoç’a çiçek ve onurluk takdim etti. Programın bir diğer konuğu olan işadamı Emre Urfalı’ya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez tarafından plaket takdim edildi. Programın gerçekleşmesinde katkıları bulunan Turgay Karakurt, Hakan Şit ve Mustafa Çapan’a Öğr. Gör. Fatih Volkan Ayyıldız tarafından birer teşekkür belgesi verildi. Toplu hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından program sona erdi.