SARIKAMIŞ Dayanışma Grubu Kurucu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Allahuekber Dağları Milli Parkı'nda yapımına başlanan Sarıkamış Herakatı Kafkas Cephesi Tanıtım ve Araştırma Merkezi'ne bugüne kadar topladığı 100'e yakın tarihi objeyi bağışlayacak.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Erzurum ve Kars illeri sınırları içerisinde bulunan Sarıkamış Allahuekber Dağlarının milli park olarak ilan edilmesinden sonra Sarıkamış Harekatı Kafkas Cephesi Tanıtım ve Araştırma Merkezi'ni yapmaya başladı. Tanıtım ve araştırma merkezinde, şehitlik ihya çalışmaları, toplanma merkezi, şehitleri anma yürüyüş yolu, gölet çalışmaları ile Sarıkamış Harekatı, bütün gerçekliği ile anlatılacak. Rus ordusunu püskürtmek isteyen Enver Paşa komutasındaki Mehmetçik, 22 Aralık 1914- 15 Ocak 1915 tarihleri arasında ağır kış koşullarına yenik düşerek bazı tarihçilere göre 90 bin, Genelkurmay kayıtlarına göre de 60 bin kayıp verdi. 
Sarıkamış Harekatı'ndaki yaşanan olaylar vatandaşa her adımında farklı bir mesaj olarak yansıtılacak. Aynı zamanda yol kenarlarında dinlenme cepleri, rölyef, heykel, şehit mektupları, anıtlar gibi materyaller bulunacak. Tanıtım merkezini ziyarete gelen vatandaşlar, Sarıkamış Harekatında şehit düşmüş askerlerimizin anısını ve çektikleri sıkıntıyı hissedecek. Sarıkamış'ın Yukarı Sarıkamış kesimindeki İstasyon Mahallesi'nde sosyo- kültürel tesis alanı olarak planlanan ve yaklaşık 50 futbol sahası büyüklüğündeki merkez, 42 milyon TL'ye çıkacak. 11 bin metrekarelik bölümü kapalı olacak tesiste, 1915 panorama salonu, 350 kişilik konferans salonu, Kafkas cephesi araştırma merkezi, sergileme ve fuaye alanı, idare binası, mescit ile Ermeni mezalimini kabartma teknikleri kullanılarak anlatan, görsel içerikli panorama salonları olacak. Ayrıca merkez, her türlü engelli tarafından kolayca gezilebilecek bir şekilde tasarlanacak.
Bakan Veysel Eroğlu'nun önerisi üzerine yapılacak tesise 'Sarıkamış Kafkas Cephesi Tanıtım ve Araştırma Merkezi' ismini veren Kalp Cerrahı Prof. Dr. Sönmez, 'müze' teriminin Kültür Bakanlığı açısından sorun yaratacağı için 'Tanıtım ve Araştırma Merkezi' dediğini bildirdi.  Prof. Dr. Bingür Sönmez, bu konuda şunları söyledi:
"Elimde yıllardan beri biriktirdiğim yüze yakın obje var. Madalyalar, beratlar, kılıçlar, kamalar, süngüler, bomba parçaları, mermiler, tüfekler, tabancalar. Rus arşivlerinden elde edilen filmler, dergiler, fotoğraflar, Sarıkamış için yazılmış yüzlerce Türkçe, İngilizce, Almanca, Rusça kitap. Orman Su işleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir gelip bütün objeleri fotoğraflayarak tespit etti. İsmini koyduğum Araştırma ve Tanıtma Merkezine uzun yıllardan bu yana özenle biriktirdiğim tarihi değeri yüksek eserleri bağışlamaktan çok mutlu olacağım. Ayrıca hazırlanan bir panorama senaryosunu edit ettim. Umarım hepsi yerini bulacak. Hisart Canlı Tarih Müzesi kurucusu Nejat Çuhadaoğlu, merkeze kar yağan bir odacık yapmak için söz verdi. Tüm şehitlerin ruhu şad olsun."

FOTOĞRAFLI