Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yakın zamanda piyasaya kare kodlu yeni bir ödeme enstrümanının gireceğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, Mersin’de gerçekleştirdiği ziyaretler kapsamında Erdemli ilçesinde Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek Oda Başkanı Orhan Sarı ve iş adamlarıyla bir araya geldi. Burada iş adamlarına tavsiyelerde bulunan Hisarcıklıoğlu, kare kodlu çek uygulamasıyla ilgili bilgi vererek, konuyu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile de görüştüklerini belirtti. Hisarcıklıoğlu, “Sayın Babacan ile toplantı konularımızdan bir tanesi de buydu. Yakın zamanda piyasaya kare kodlu yeni bir ödeme enstrümanının girecek. Normal bir çek olacak birde kare kodlu çek olacak. Kare kodlu çekin üzerindeki kodu okuttuğunuz zaman o kişiden, mal sattığınız kişiden aldığınız çekin karşılığında onun bütün özgeçmişini göreceksiniz” dedi.
Kod ile nelerin görülebileceğin dair bilgiler aktaran Hisarcıklıoğlu, “Geçmişte ne kadar karşılıksız çeki var. Bunları ödemiş mi, ödememiş mi? Protestoda senedi var mı? Bankalar ona ne kadar kredi vermiş. Kredilerini kullanmış mı, kullanmamış mı? Kredi borcunun taksitini aksatıyor mu, Aksatmıyor mu? Hepsini görebileceksiniz” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Dünya da hiçbir tüccar, sanayici yok ki bizim ki kadar cesur olsun. Biz bir çeke bir senede bütün malı veriyoruz. Ancak bütün dünyadaki ticarette garanti üzerine oturuyor, haberiniz olsun. Onun için kardeşlerim sizlerden ricam alacağınızı muhakkak garanti altına alın. Emeğiniz gidiyor. Hem emeğiniz hem sermayeniz gidiyor.”
“MALLARIMIZI RİSKLİ BÖLGELERE İHRAÇ EDİYORUZ, TEDBİRİNİ ALALIM”
Türkiye limon üretiminin yüzde 58’inin limonun başkenti Erdemli’de gerçekleştirildiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Limonun başkenti olmanızı da hak ediyor. Ben gelirken rakamlarımıza baktım. Nereye ihraç ediyoruz diye yüzde 50’sinden fazla oranı dünyanın en riskli olan bölgelerine mal satıyoruz. Hem komşu coğrafyamızdaki politik riskler, hem ekonomik riskler, malımızı riskli bölgelere satıyoruz. Bu kapsamda sizlere tavsiyem, ihracatı eğer siz kendiniz yapıyorsanız, exim sigortası yani alacak sigortasıyla sigortalatın. Böylelikle alacağınız yüzde yüz garanti kapsamına girsin. Yine içende birine malınızı veriyorsanız alacak sigortasıyla malınızı sigortalatabilirsiniz” şeklinde konuştu.
Hicarcıklıoğlu, toplantı sonunda Erdemli Kaymakamı Osman Taştan ile Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Orhan sarı tarafından kendisine verilen hediyeleri kabul etti.