Eskişehir Sanayi Odası (ESO) tarafından verilen ESO Teknoloji Ödülleri’nin yeni sahipleri açıklandı.
ESO’da geçekleştirilen ve ödüllerin açıklandığı basın toplantısında konuşan ESO Başkanı Savaş M. Özaydemir, Türkiye’de inovasyon ve Ar-Ge’nin yeni yeni konuşulmaya başlandığını, ancak kendilerinin ESO Teknoloji Ödülleri ile 30 yıldır teknoloji üreten, yenilik yapan üyeleri desteklediklerini belirtti. Özaydemir “Üyelerimizin çağdaş teknolojik gelişmeleri yakından izlemelerini sağlamak ve Ar-Ge çalışmalarına teşvik etmek amacıyla, 1985 yılından beri her iki yılda bir bu ödüller verilmekte” dedi.
ÖDÜL ALANLAR
Ödüllerin, ESO kurucularından ve eski başkanlarından merhum Mümtaz Zeytinoğlu’nun anısına 3 kategoride ve 1 jüri özel ödülü şeklinde verildiğini vurgulayan Özaydemir, bu yıl Ödül alanlara çalışmalarından dolayı kutlayarak kimler olduğunu açıkladı. Teknoloji Geliştirme Ödülünü bu yıl, Arçelik A.Ş.’nin “En Verimli Buzdolabı Kompresörü-Eko Kompresör Projesi” aldığını ifade eden Özaydemir, diğer ödül alanları ise şunlar olduğunu bildirdi;
“Ürün Geliştirme alanında Turan Tarım Makinaları ‘Pullukta Dört Küre Üzerinde 360 Derece Çalışan Otomatik Sistem Projesi’ ile ödüle layık görülmüştür. Teknoloji Uygulama alanında ise Anot Makine Kalıp Plastik Sanayi ‘Havacılık Motor Sanayinde Kullanılan Süper Alaşımlı Malzemelerin Köşe Kırma ve Kritik Yüzey Operasyonları İçin 9 Eksen Servo Kontrollü, Pozisyonlama Hassasiyetine Sahip Tezgâh Geliştirme Projesi’ ile ödül aldı. Jüri Özel Ödülünü ise Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yüksel Ergün’ün ‘Kızılötesi Algılayıcı Tasarımı Projesi’ ödüle layık bulunmuştur.”
SEÇİCİ KURUL BELİRLEDİ
Ödül için yapılan başvuruların, 2’si TÜBİTAK, 2’si Anadolu ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, 3’ü de ESO temsilcilerinden oluşan 7 kişilik bir Seçici Kurul tarafından değerlendirildiğini anlatan Özaydemir, başvurusu ödüle layık görülenlere birer plaket ve beratın yanı sıra her yıl Oda bütçesinden belirli bir oran tutarında parasal ödül de verileceğini bildirdi.
Bugüne kadar 64 firmanın kazandığı “Teknoloji Ödülleri”nin, Seçici Kurulun değerlendirmeleri sonrasında verildiğini hatırlatan Savaş M. Özaydemir, 2015 yılında ödüllerin bir devlet büyüğünün katılımıyla ileriki aylarda törenle verileceğini ifade etti.