Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, ticari amaçlı su ürünleri avcılığının 15 Nisan 2015 tarihi itibariyle başladığını yasağın 31 Ağustos 2015 tarihinde sona ereceğini söyledi.
Harun Kabaoğlu denizlerde av yasağı ile ilgili olarak “Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ hükümleri gereğince, trol avcılığına acık tüm karasularımızda 15 Nisan - 15 Eylül tarihleri arasında, dip trolu ile su ürünleri istihsali yasaktır. Tüm denizlerimizde 15 Nisan - 31 Ağustos tarihleri arasında gırgır ağları ile su ürünleri avcılığı yasaktır. Fanyalı ve fanyasız, alttan büzülmeyen, mapa ve tel bulunmayan alamana (voli) ağları ile dönem boyu avcılık yapılması serbesttir. Ancak 22 metreden (12 kulaç) daha fazla derinliğe sahip alamana (voli) ağları ile gırgır avcılığının yasak olduğu dönemde, avcılık yapılması yasaktır. Çevirme ağları kullanılarak belirli bir alanı kapatmak sureti ile bu ağlara dalarak ve elle çekerek kıyıda dar bir saha içerisine toplamak suretiyle (elleme veya eleme adı verilen yöntemle) su ürünleri avcılığı yasaktır. Bütün karasularımızda, ığrıp, trata, tarlakoz, manyat ve benzeri kıyı sürütme ağları ile su ürünleri avcılığı ve bu ağlar ile ağları kullanmaya yarayacak donanımların balıkçı gemilerinde bulundurulması yasaktır. Tüm karasularımızda, 1 Nisan - 31 Ağustos tarihleri arasında ağ dalyanları dahil, her türlü istihsal vasıtası ile palamut ve torik avcılığı yasaktır. Ancak 15 - 31 Ağustos tarihleri arasında çaparı ile palamut avcılığı serbesttir. 15 Nisan - 15 Haziran tarihleri arasında her turlu istihsal vasıtası ile kalkan avcılığı yasaktır. Karasularımızda 1 Mayıs - 31 Ağustos tarihleri arasında algarna ile deniz salyangozu avcılığı yasaktır. Akçakoca İlçesi Melenağzı köyü Büyük Melen Çayının denize karıştığı yer merkez olmak üzere, denize ve akarsu yönüne doğru 500 metre yarıçaplı sahalarda su ürünleri avcılığı yasaktır. İlimiz Akçakoca İlçesi açıklarında doğalgaz üretim platformu ve iletim hattı borularının bulunduğu koordinat noktalarını birleştiren alanda su ürünleri avcılığı yasaktır. Limanlarda, balıkçı barınaklarında, barınma ve çekek yerlerinde ve bu yerlerin girişinde ana mendireğin başından itibaren 100 metre yarıçaplı alanda su ürünleri avcılığı yasaktır. Tebliğ hükümlerine uymak şartıyla olta, uzatma ve parakete gibi avlanma araçlarıyla avcılık serbesttir” dedi.
İl Müdürü Kabaoğlu, 2014 - 2015 av sezonu boyunca, il genelinde balık satış noktaları, balık nakil araçları, barınak ve teknelerde toplam 452 denetim gerçekleştirilmiş olup, bu denetimlerde küçük boyda balık avcılığı yaptıkları ve sattıklarından dolayı toplam 20 bin 241 TL tutarında 20 adet idari para cezası uygulandığını bildirdi.
Kabaoğlu, su ürünleri kaynaklarından ekonomik olarak yararlanmak ve denizlerdeki su ürünlerinin kalite ve stoklarının korunması amacıyla balıkçıların su ürünleri avcılığına getirilen yasaklara uymaları, balıkların yaşamları boyunca en az bir kere üremelerine imkan vermek, gelecek nesillere olan en büyük sorumluluk olduğunu söyledi.