Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Birliği Müdürlüğü’nün yapmış olduğu faaliyetler konusunda açıklama yapan Cüneyt Erdoğan, “Samsun, Amasya, Sinop ve Ordu illeri bulunmakta, bu illerde 66 ana şube ve 8 hizmet bürosu olmak üzere toplam 74 noktada Bölge Birliği ve kooperatifleri ile birlikte toplam 208 personel istihdam edilmektedir. Bölge Birliğimiz genelinde 88 bin 625 üye çiftçimize hizmet verilmekte, Türkiye genelinde ise Tarım Kredi Kooperatifleri’nin üye (ortak) sayısı 1 milyonun üzerindedir. Bölge Birliğimizde 1 adet Bölge Müdürü ve 2 adet Bölge Müdür Yardımcısı olmak üzere toplam 36 personel, Bölge Birliğimize bağlı kooperatiflerimizde ise 172 personel bulunmaktadır” diye konuştu.

Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Birliği Müdürlüğü ve bağlı kooperatiflerin temel görevinin çiftçilere üretimde kullandıklarını girdileri uygun koşullarda tedarik etmek ve kullanımlarına sunmak olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Kooperatiflerimizden temin edilen ürünlerin bedelleri hesaplanarak çiftçilerimizin ödemeyi yapabilecekleri vadelere göre indirimli faiz oranlarından hesaplanmakta ve kendilerinden bu zamanlarda ürün bedelleri tahsil edilmektedir. İndirimli faiz oranlarımız ise Bakanlar Kurulu kararları çerçevesinde her yıl tespit edilmekte olup, faiz oranlarımız bir yıl için ürün çeşitliliğine göre değişmekle birlikte yüzde 0-8 arasındadır. Bunun haricinde de Kooperatiflerimizden çiftçilerimiz iskontolu peşin satış uygulaması çerçevesinde uygun fiyata ürün alabilmekte, faizsiz satış uygulamalarımız çerçevesinde ise faiz ödemeden alışveriş yapabilmekte, nakit ihtiyaçlarını da tespit edilen limitler doğrultusunda kooperatiflerimizden karşılayabilmektedirler. Çiftçilerimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinden gübre, motorin, tohum, yem, kömür, canlı hayvan, 2.el traktör, damlama-sulama-sera malzemeleri, zirai ilaç, gıda maddeleri ve bunun gibi birçok ürünü uygun fiyat ve koşullarda tedarik edebilmekte, Kooperatiflerimize üye olan çiftçilerimizden hasat zamanında bazı ürünler Kooperatiflerimiz tarafından bedeli ödenmek üzere veya kooperatife olan borçlarına mahsup edilmek suretiyle alınmakta ve çiftçilerimizin yetiştirdiği ürünlerin değerinde satılmasına yardımcı olunmaktadır” şeklinde konuştu.

Sigorta poliçeleri konusunda bilgi veren Erdoğan, “Tarım Kredi Kooperatifler olarak Tarım Sigortaları Havuzu kapsamında çiftçilerimizin bahçelerinde bulunan ürünlerini, meyvelerini, bitkisel ürünleri sigortalamaktayız. Dolayısıyla don, sel afet gibi durumlarda güvence altına almak için bunu yapmaktayız. Geçen yıl yaptığımız sigorta poliçeleri sonucunda Ordu, Samsun il genelinde ürünleri kuraklığa ve don dona karşı zarar göre çiftçilerimize 16 milyon lira bir hasar ödemesi yaptık. Çiftçilerimizin mağduriyetlerini gidermek için kendilerine kol kanat gerdik. Onların kötü gününde yanında olduk. Fındık üreticilerine ise toplamda 14 milyon liralık bir tazminat ödemesi yapıldı” ifadelerini kullandı.