Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde Müftülük tarafından düzenlenen Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Asım Yediyıldız, “Hz Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı” konulu konferans verdi.
Konferansa gelen davetlilere Hisarcık Kızılay Şubesince lokum, din görevlileri tarafından kırmızı gül ve kek verildi.
Belediye Düğün Salonunda gerçekleşen Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen programda saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Kutluhallar Camii İmam Hatibi İsmail Kocabıyık tarafından Kur’an-ı Kerim okundu.
Programın açılışında konuşan İlçe Müftüsü Mustafa Arda, yüce milletimizin şanlı tarihi boyunca Peygamberimizin doğumunu büyük bir coşku ile kutladığına vurgu yaptı.
Arda.”Yapılan programlarda Sevgili Peygamberimiz yad edilmiş ve onun her yönüyle insanlığa tanıtılmasına gayret gösterilmiştir. Yüce Peygamberimiz yaşamı boyunca bizi hep hayat verecek şeylere çağırmıştır. O, bize sevgi ve barış dini olan İslam’ı tebliğ etmiştir. Bir cahiliyye toplumundan medeni millet oluşturmanın sırlarını öğretmiştir. İnsanların birbirini göz kırpmadan boğazladığı bir dönemde, barış içinde yaşamanın yollarını insanlığa sunmuştur. Birbirine düşman olan kabileleri kardeş yapıp, yüreklere yerleşmiş kin ve nefret tohumlarının yerine sevgi ve hoşgörü duygularını ekmiştir. Peygamberlik vazifesiyle beraber bütün Müslümanlara ve İnsanlığa model bir şahıs olmuştur. Dünyanın her coğrafyasında her milletin ve her insanın ondan alacağı çok şeyler vardır. Hz. Peygamber ve İslam Dini bütün insanlığa gelmiştir yani İslam ve Hz.Peygamber evrenseldir. Müslüman olarak bizler; ahlakın güzelliklerini, dürüstlüğü, doğruluğu, hoşgörünün en mükemmelini, erdemli her davranışı, iyiyi kötüden ayırt etmeyi, birbirimizi sevmeyi, paylaşmayı, yardımlaşmayı, insana saygının en yücesini, şefkat ve merhametin sınır tanımayan boyutunu, adaletin en güzel tatbikatını, kısaca her şeyin en iyisini ve en güzelini, o Rahmet Peygamberinin tebliğ, tavsiye ve uygulamalarından öğrendik. Hayatımızı anlamlı kılan değerlerimizi, dünya ve ahiret dengesini, insan onuruna uyan yaşama sanatını bizlere hep O gösterdi. Bizler de onun ümmeti Her sevinçli günlerimizde ve her hüzünlü günlerimizde O’nu anlatıyor diye mevlid merasimleri yapıp, şefaatini umarak duygularımızı Rasulullah ile paylaştık. Peygamberimize olan sevgimizden dolayı oğullarımıza Ahmet,Mehmet,Mustafa,kızlarımıza Pembe,Gül,Çiçek,Betül,Zehra,Zeynep isimlerini, O’na sevgimizin bir nişanesi olarak verdik.Rengârenk gülleri Bahçemize, evimizdeki saksımıza O’na olan muhabbetimizden diktik. Düşman karşısında vatan için şehâdet şerbetini içmeye hazır erlerimize, sınırda nöbet tutan askerlerimize, Mehmetçik yani Muhammetcik adını verdik. Bu duygularla Milletçe birlikte sevindik, birlikte ağladık. Çünkü Hz Muhammed (AS) Allah nezdinde sevilmeye en layık insandır.” dedi.
Daha sonra, Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Asım Yediyıldız, “Hz Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı” konulu konferans verdi.
M. Asım Yediyıldız, konferansta yaptığı konuşmada,”Değerli dostlarım biz insanların bu dünyada kendi bilincimize vardığımız andan itibaren muhakkak sormamız gereken bir soru vardır. Her insanın, her Müslüman’ın, her kişinin kesinlikle sorması gerekiyor. Bunu anlamadığımız zaman hiçbir şeyi anlamış olamayız. Çünkü tüm hayatımızı bu sorunun cevabında bulmamız icap etmektedir. Bunu isterseniz bir soruyla dile getirelim. “İnsan niçin yaratılmıştır?” Her şey yaratılmış, işte yıldızlar, ağaçlar, hayvanlar, nebatat var. Batının bütün felsefi düşünce sistematiğini incelediğimizde tarih boyunca bu soruya cevap aramışlar. İnsan neden yaratıldı? Onlar maddesine bakmışlar. İnsan işte sudan mı, ateşten mi yaratıldı yani kainatın başlangıcı olarak. Hep bu soruya cevap aramışlar fakat bulamamışlar. Yüce Allah bize bu konuda Kuran-ı Kerim’inde cevap veriyor. “Ben insan ve cinleri ancak bana ibadet etmeleri için yarattım.” Dünyada kalacağımız doğum ve ölüm süresince bizim bunun dışında bir gayemiz yok. Şimdi bu temel düşünceyi zihnimize not edelim. Farklı farklı yaratılmamız asla üstünlüğümüz değildir. Aynı kökten geldikleri için bütün insanlar kardeştir.” diye konuştu.(MA-EFE)