Konya’nın Ereğli ilçesi tarihinin en önemli projeleri arasında yer alan Kapalı Sulama Sistemi Projesi için imzalar atıldı.
Ereğli Belediyesi Kültür Merkezinde DSİ ve sulama birlikleri arasında gerçekleştirilen imza törenine, AK Parti Konya Milletvekili Cem Zorlu, Ereğli Kaymakamı Şakir Erden, Halkapınar Kaymakamı Mehmet Kocabey, Ereğli Belediye Başkanı Özkan Özgüven, DSİ Konya Bölge Müdürü Mustafa Uzun, DSİ İşletme Bakım Daire Başkanı Bayram Tiryaki, AK Parti İlçe Başkanı İbrahim Büyüktorun ile Sivil Toplum Örgütleri, Oda Başkanları, Muhtarlar ve çok sayıda davetli katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programın açılış konuşmasını Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı Tan Çelik yaptı. Çelik konuşmasında projeye emek harcayan herkese teşekkür etti.
DSİ İşletme Bakım Daire Başkanı Bayram Tiryaki, projenin ilk gündeme geldiği günden bugüne kadar geçen zaman zarfında önemli mesafeler aşıldığını ve projenin imza aşamasına getirildiğini söyledi. Tiryaki, AK Parti Konya Milletvekili Cem Zorlu’nun takibi sonucu projenin Ereğli’ye kazandırılacağını belirterek ‘hayırlı olsun’ temennisinde bulundu.
“Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun 30 Mart seçimleri öncesi bu projenin devlet tarafından yapılacağını belirtmesi üzerine hız kazanan projede zahmetli yollar aşıldı” diyen DSİ Konya Bölge Müdürü Mustafa Uzun, 450 bin dekar arazinin borulu sistemle sulama aşamasına geçeceğini ve bu projenin Türkiye’de bir olacağını belirtti.
AK Parti Konya Milletvekili Cem Zorlu’nun merkezde Belediye Başkanı Özkan Özgüven’in yerelde yaptığı çalışmalarla yüzde 5 pay diliminin yüzde 1’e indirildiğini sözlerine ekleyen Uzun, projenin ihaleye çıkacağını kaydetti. Uzun, yüzde 40 su tasarrufu sağlayacak olan projenin Ereğli’ye hayırlı olmasını dileyerek konuşmasını tamamladı.
Belediye Başkanı Özkan Özgüven ise, “Biz şu an bir tarih yazıyoruz. Ereğli’nin geleceğini inşa edecek, yön verecek projesine imza atacağız. Ereğli yıllardan beri bu projeyi bekliyordu. 2005 yılından beri uzun bir süreçten geçen bu proje çok önemli bir projedir. Çünkü Türkiye genelinde 450 bin dekarlık bir arazinin sulanması için proje yapılmadı. Bu bir ilktir. Ereğli tarım ve hayvancılık şehri. Su olmazsa olmazımız. Ereğli’nin büyük bir kısmında vahşi sulama sisteminin uygulanması büyük bir külfeti beraberinde getiriyordu. Bu projenin Ereğli olarak takipçisi olacağız. Seçim öncesi söz verdiğimiz projelerin başında bu proje geliyordu. Sayın vekilimle birlikte Ankara’da bu projenin mesaisini yaptık. Bu projenin bu noktaya gelmesinde emeği geçen şu anda Tokat Valisi olan Cevdet Can, dönemin Belediye Başkanı Ahmet Özgüven ile adını sayamayacağım çok sayıda kişi var. Ben başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Başbakanımıza, Bakanlarımıza, Milletvekillerimize, DSİ Müdürümüze ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Ereğli Kaymakamı Şakir Erden, projenin Ereğli’nin geleceği açısında büyük önem taşıdığını ifade ederek, “Su çok kıymetli ama bu bölge için fevkalade önem taşıyor. Bu projenin önemli her platformda vurgulandı. Ereğli bu işe inanmış ve gelinen noktada somut hale gelmiş. Ben emeği geçenlere teşekkür ediyor hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
AK Parti Konya Milletvekili Cem Zorlu ise, “Milletvekili olduktan sonra Ereğli’nin önündeki hedefleri ve projeleri masaya yatırdık. En önemli proje olarak sulama sistemi önümüze geldi. Bu proje üzerine yoğunlaştık ve her platformda dillendirmeye başladık. Dönemin Dışişleri Bakanı sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’na da konuyu ilettim. Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu ile birlikte ikisinin yan yana geldiği her yerde konuyu kendilerine aştım. Sonuçta kendisi de bu projenin Ereğli’ye kazandırılacağını bizzat ifade etti. O günden bugüne geldik. Artık imzalar atılıyor. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.
Vekil Zorlu bu projenin dışında Ereğli’ye 3.1 milyar liralık bir yatırımın kazandırıldığını da belirttiği konuşmasında, bu yatırımların getirilmesinde emek harcayan herkese teşekkür etti.
Konuşmaların ardından Ereğli için büyük önem arz eden Kapalı Sulama Sistemi Projesinde imzalar atıldı.