Anadolu’da, Padişah fermanı ile kurulan ilk pazar yerine sahip Nevşehir’de, pazar alışverişleri yıllardan beri dua ile başlıyor.
1721 yılında Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın kayınbabası da olan Osmanlı Padişahı 3. Ahmet’in fermanı ile kurulmasına karar verilen Nevşehir Pazaryeri, pazar ve pazartesi günü vatandaşların sebze ve meyve ihtiyaçları başta olmak üzere giyim ve diğer bazı ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla açık tutuluyor.
Nevşehir Belediyesi’nin 21 bin 500 metrekarelik bir alan üzerinde İbrahim Paşa Mahallesi’nde oluşturduğu Modern Pazaryeri ve hemen yanı başındaki Köylü ve Organik Ürünler Pazarında Adana, Mersin, Antalya ve Bursa gibi kentlerin yanı sıra, Nevşehir’in çeşitli ilçe, belde ve köylerindeki üreticiler tarafından yetiştirilen sebze ve meyveler tüketicilere sunuluyor.
Nevşehir Belediyesi’nin, UNESCO tarafından insanlığın somut olmayan kültür varlığı listesine alınması amacıyla başvuruda da bulunduğu Nevşehir pazar yerinde, her pazar günü alışveriş, Nevşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nce görevlendirilen bir imam tarafından yapılan dua ile başlıyor.
Nevşehir Sebzeciler Meyveciler ve Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Selim Özmen yaptığı açıklamada, modern pazar yerine geçtikten sonra her hafta pazar günleri esnafın satışlara dualarla başladığını belirterek “Esnafımız, Bismillah demeden satışa başlamıyor. Bu uygulamadan vatandaşlarımız da oldukça memnun, erken gelen vatandaşlarımız da dualarımıza katılıyorlar” dedi.
Pazar esnafı ise işlerine dualarla başladıklarını belirterek “Biz, dua etmeden satışa başlamıyoruz. Dualar edildikten sonra satışlarımıza başlıyoruz diye konuştu.
Nevşehir pazar yerinde alışveriş yapan bir vatandaş ise “Pazar yerinde dua edilerek işe başlanması çok güzel bir şey. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Nevşehir pazar yerinde duanın ardından vatandaşlar alışverişe başladı.