Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Manisa Bölge Müdürü Mehmet Akyol, Türkiye’de boşanma oranlarının bir önceki yıla göre artış gösterdiğini belirterek, "Boşanan çiftlerin sayısı Türkiye genelinde bir önceki yıla göre yüzde 1,6 artarak 125 bin 305’e yükselmiştir" dedi.
TÜİK Manisa Bölge Müdürü Mehmet Akyol, 2013 yılında geçimsizlik yüzünden 2 bin 315 çiftin boşandığını bildirdi. Akyol, “Manisa’da 2012’de 10 bin 321 çift evlenirken, geçen yıl bu rakam 10 bin 366’ya çıktı, 2 bin 359 olan boşanma sayısı ise 2 bin 315’e düştü” dedi.
Manisa’nın Türkiye genelinde boşanma sayısı en yüksek olan 11. il durumunda olduğunu kaydeden Akyol, “Boşanan çiftlerin sayısı Türkiye genelinde bir önceki yıla göre yüzde 1,6 artarak 125 bin 305’e yükselmiştir. Türkiye’de 2013 yılı içinde boşanma sayısının en yüksek olduğu ilk 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa iken bu oranın en düşük olduğu 5 il ise sırasıyla Hakkari, Bayburt, Ardahan, Bitlis ve Siirt’tir. Kaba boşanma hızına bakılacak olursa, Manisa ili binde 1,72 ile kaba boşanma hızı en yüksek olan iller arasında Ege bölgesinde 6. sırada, Türkiye genelinde ise 23. sıradadır. Ege Bölgesi illeri arasında 2013 yılında en çok boşanma 10 bin 789 ile İzmir’de, en az boşanma ise 743 ile Uşak’ta gerçekleşti. Boşanma hızı ise Ege Bölgesi’nde binde 2.25 olup Ege Bölgesi illeri arasında en yüksek olan il binde 2. 68 ile İzmir, en düşük hıza sahip olan il ise binde 1.29 ile Afyonkarahisar” dedi.
Ayrıca Akyol, “Manisa’da 2012 yılında 10 bin 321 çift, 2013 yılında ise 10 bin 366 çift dünya evine girdi. Manisa’da ortalama ilk evlenme yaşı erkeklerde 26.3, kadınlarda ise 23 olup erkek ile kadın arasındaki ortalama ilk evlenme yaş farkı 3.3’tür. Ortalama ilk evlenme yaşına bakıldığında, Manisa’da Ege Bölgesi ortalamasına göre kadın ve erkekte daha genç yaşta evlilik yapıldığı görülmekte” şeklinde konuştu.
Uzman Aile Psikoloğu İrem Tüngür, başta Manisa olmak üzere Türkiye genelindeki boşanmalarının nedenini şöyle açıkladı:
“Türkiye’de eğitim oranı yükseldikçe boşanmalar arttı. Eğitim oranının artmasıyla da kadınlar iş sahasında aktif olarak çalışarak, ekonomik bağımsızlıklarını sağlıyor. Böyle olunca da kadın ataerkil yapıya bağlı imajından sıyrıldı. Yine kadınların kendi ayakları üzerinde durmasıyla da yaşam kaliteleri yükseliyor. Buna bağlı olarak kadınların hayattan bekletenleri yükseldi. Beklentileri yükseldikçe de kadınlar sürekli daha iyisini istiyor. Bunun gibi birçok farklı sebep var. Ülke genelinde eğitim seviyesi arttı fakat şiddet oranı da arttı. Özellikle son yıllarda yapılan araştırmalar bunu gösteriyor. Doğu ile batıdaki aile yapıları bir değil. Orada boşanma kabul edilemeyen bir şey olarak gözükür. Belki orada şiddet daha çok ama orada ‘Kol kırılır gen içinde kalır mantığı’ ile rapor edilmiyor. Tüm bunlara bağlı olarak boşanmalar yalnızca kadınlardan kaynaklanmıyor, erkeklerde de kaynaklanıyor.”