Van merkez Tuşba Belediyesi, halka hizmet verirken emek ve zaman kaybının yaşanmaması, daha hızlı ve tasarruflu bir şekilde hizmet sunmak amacıyla Van Tapu ve Kadastro XV. Bölge Müdürlüğü ile Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) protokolü imzalandı.
TAKBİS protokolü, Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe ile Van Tapu ve Kadastro XV. Bölge Müdürü Yücel Serdar tarafından imzalandı. İmzalanan protokol sayesinde artık Tuşba Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nde işlemleri online olarak daha hızlı, masrafsız ve güvenli bir şekilde yapılabilecektir. Dünyanın hızla değiştiğini ve bu değişimin teknolojik yenilikleri de beraberinde getirdiğini anlatan Başkan Özgökçe, yeni kurulmuş olan Tuşba Belediyesi’nin bu teknolojik imkanlardan azami derecede yararlanarak halka daha hızlı ve kaliteli hizmet verdiğini söyledi. Başkan Özgökçe, "Tuşba Belediyesi olarak Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemini(TAKBİS), Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi (TAKPAS) üzerinde Tuşba Belediyesi’nden erişilebilmesi için protokol imzaladık. İmzaladığımız protokol ile artık tapu işlemleri daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilecek. Böylelikle hem vatandaşlarımız hem de belediye çalışanları tapu bilgilerine hızlı ve sağlıklı olarak ulaşabilecekler. Bu bilgileri halkımıza yapacağımız hizmetler noktasında en üst seviyede kullanacağız. İmzaladığımız bu protokol ile tapu bilgileri bir tuş kadar yakın olacak. Vatandaşlarımızın yapacağı işlemlerde yaşanılan zaman kaybını ortadan kaldırmış olacağız. Vatandaşların emlak, imar, çevre temizlik servisi, iş yeri açma ruhsatı gibi benzer işlemlerinde belediyemiz tarafından görülmesi gereken güncel tapu bilgilerine anında ulaşabileceğiz" dedi.
Başkan Özgökçe, "İş yeri açma ruhsatı, ilan, reklam, emlak vergileri, kamu mallarının tespiti ile her türlü tapu işleminde Tapu Müdürlüğü ile sürekli yazışmalarımız oluyordu. Bu prosedürler, hem zaman hem de maddi kayıplara yol açıyordu. Tapu ve Kadastro Bilgi sistemiyle işlemler, internet üzerinden daha hızlı ve güvenli bir şekilde yapılabilecektir ve "Sistem sayesinde Tuşbalıların işlemlerini tamamlayabilmek için tapuya giderek, güncel tapu bilgilerini onaylattırıp tekrar belediyeye geri getirmelerinin önüne geçilecektir" şeklinde konuştu.
Van Tapu ve Kadastro XV. Bölge Müdürü Yücel Serdar ise, 21 Mayıs 1847 yılında ‘Defterhane-i Amire Kalemi’ adıyla Mahmut Esad Efendi tarafından kurulan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 168 yıldır halka hizmet verdiğini söyledi. Serdar, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yılda 7 milyonun üzerinde işlem ile 20 milyon vatandaşa ulaşan köklü bir kurum olduğunu kaydederek, “Halk arasında ‘Tapu Gibi Sağlam’ deyiminin ne derece yaygın olduğu göz önüne alındığında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün hizmet sektörü içerisinde en güvenilir kurumlar arasında yer aldığı görülecektir’’ ifadelerini kullandı.
Van Bölge Müdürlüğü’ne bağlı olan Van, Hakkari, Bitlis ve Muş illerinde bin 802 mahalle ve köyün bulunduğunun altını çizen Serdar, bin 704 birimde tesis kadastrosu bitirildiğini ve 20 birimde ise yenileme çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Mekansal Gayrimenkul Sistemi projesi ile sayısal tapu ve kadastro verilerinin e-devlet üzerinden taşınmazın malikleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının bilgilerine sunulmakta olduğu söyleyen Serdar, ‘’TAKBİS projesi kapsamında tapu bilgileri e-devlet kapısı üzerinden vatandaşlara sunulması çalışmaları sonuçlandırılmıştır. Bu hizmet kapsamında; e-devlet şifresi, mobil imza ve elektronik imzaya sahip tüm vatandaşların www.turkiye.gov.tr adresinden kendilerine ait taşınmaz bilgilerine ulaşılması imkanı sağlanmıştır.Kamu kurum ve kuruluşları ile protokol yapılmak suretiyle de TAKPAS üzerinde TAKBİSveri paylaşımı yapılmaktadır’’ şeklinde konuştu.