Denizli Servergazi Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uz. Dr. Semra Ayduran, virüslerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonlarının soğuk algınlığı veya nezle olarak tanımlandığını ve bu virüslerin hapşırma, öksürme gibi yollarla bulaşabildiğini söyledi.
Servergazi Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlarından soğuk havalarla birlikte çocuklarda görülen soğuk algınlığı ve bronşit hastalığına karşı ailelere uyarılar geldi.
Nezlenin çocuklarda yılda ortalama 6 - 8 arası görüldüğünü, 6 yaşın altındaki çocuklarda ise görülme sıklığının daha da artabileceğini aktaran Ayduran, “ Nezlede boğazda kaşınma, ağrı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük gibi belirtiler gözükürken gripte ise yüksek ateş, boğaz ağrısı, kas ağrısı, eklem ağrıları da görülür. Soğuk algınlığında kapalı ortamlar sık sık havalandırılmalıdır. Virüs bulaştığı yüzeylerde canlı kalabildiği için yüzeylerde temastan sonra eller sık sık sabunlu su ile yıkanmalıdır. Nezlede tedavi belirtilere göre yapılmalıdır. Ateş yüksekse ateş düşürücü, öksürük için öksürük şurubu, burun tıkanıklığında burun spreyleri kullanılabilir. Nezlenin uzaması durumunda nadir olarak ikincil bakteriyel enfeksiyonlar gelişebilir. Bunlar sinüzit, orta kulak enfeksiyonu, zatürredir” dedi. Nezle ve gripten korunmak için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerektiğini belirten Semra Ayduran, “ Çocuklarda dengeli beslenmek önemlidir. Hastalık esnasında bol sıvı tüketimi, sebze ve meyve takviyesi yapılmalıdır. C vitamini, D vitamini ve çinkonun nezlede yararları kanıtlanmıştır. Hastalığın ilk iki günü bulaştırıcılık oranı yüksektir. Bu nedenle hasta çocukların istirahat etmeleri ve evde kalmaları daha uygun olacaktır” dedi.