RİZE (AA) - MUHİTTİN SANDIKÇI - Doğu Karadeniz'de bugün başlayacak yaş çay alım sezonunda 1 milyon 200 bin ton üretim hedefleniyor.

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sezon hazırlıklarının devam ettiğini belirterek, ÇAYKUR'un bugün itibarıyla alım için çalışmalarını başlatacağını söyledi.

Bölgede havaların yıl başından itibaren soğuk gitmesi nedeniyle hasadın tam olarak 10 Mayıs'tan sonra gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini anlatan Erdoğan, ocak ayından itibaren kar yağışının fazla olduğunu ve çay bahçelerinin çok fazla kar altında kaldığına işaret etti.

Erdoğan, bir önceki yıla göre kalite ve rekolte olarak daha yüksek ürün elde etmeyi hedeflediklerini dile getirerek, çayda yağışlı ve güneşli gün sayısının belirleyici olduğunu vurguladı.

Yaş çayın oluşumunun ardından tarlalarda 10 metrekareye düşen fide sayısı ölçümlerini yaptırdıklarını belirten Erdoğan, "Yaptığımız analizler sonucunda yaş çay rekoltesinde geçen yıla göre çok fazla bir düşüş beklemiyoruz. Bu yıl sezonda bir milyon 200 bin tonun üzerinde bir yaş çay üretimi bekliyor, yaklaşık 240 bin ton civarında da kuru çay üretimi hedefliyoruz" dedi.

Erdoğan, ÇAYKUR'un ve özel firmaların, sektörün gelişmesi için ortak akıl oluşturduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Geçmişte özel sektördeki bazı arkadaşlarımızın müstahsile (üretici) davranışında ve kuru çay satışında yanlışları olmuştu. Sektördeki belirsizlik herkesi olumsuz etkiliyordu. Sektörün sağlıklı döngüsü için alım sistemlerini değiştirdik. 2015 yılı içerisinde artık 1-2 yıllık alacak karşılığında yaş ve kuru çay satışları olmayacak. Vatandaş, makul zamanlarda yaş çay satışını yapacak ve kısa dönemde ödemeler gerçekleşecek. Bu peşin alım ve satım, sanayici ile müstahsilimize yansıyacaktır."

-  "Bu yıl aracıların önüne geçmenin yollarını geliştireceğiz"

ÇAYKUR'un belirlediği taban fiyata yakın bir rakamda özel sektörün kendine bir yer belirleyeceğini belirten Erdoğan, "Yaş çay satışında araya çok fazla kişi girdiği zaman kaybeden üretici oluyor. Bu yıl aracıların önüne geçmenin yollarını geliştireceğiz" diye konuştu.

Erdoğan, çayın marka değerinin gelişimi için çıkarılması hedeflenen çay kanununun çok önemli olduğunu ifade ederek, bunun bir yıldır gündemden düştüğünü anlattı.

Söz konusu kanunun kısa sürede çıkarılması halinde çay sektörünün yüz yıl sonrasını konuşmaya başlayabileceklerini belirten Erdoğan, "Böylece kaliteli yaş çay, kuru çay ve yurtdışı hedeflerimiz gerçek anlamda yerini alır" ifadesini kullandı.