Emin BAL/BEYTÜŞŞEBAP(Şırnak), () - ŞIRNAK'ın Beytüşşebap İlçesi'nde doğum sancıları tutan ve kanaması başlayan 31 yaşındaki Mevlüde Varol, ilçede kadın doğum uzmanı bulunmaması nedeniyle Şırnak'a sevk edilmek istendi. Hava şartlarının kötü olması nedeniyle askeri helikopterin kalkamaması üzerine ambulansla Şırnak'a götürülen Varol'un yolda dünyaya getirdiği bebeği öldü.
Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi'nde doğum sancıları tutan ve kanaması başlayan 7 aylık hamile Mevlüde Varol, yakınları tarafından Beytüşşebap Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Saat 11.30'da hastaneye giriş yapan Varol'a hastanede kadın doğum uzmanı bulunmadığı için acil serviste görevli doktorlar ilk müdahaleye yaptı. Varol'un erken doğum yaptığını tespit eden doktor, sezaryen için yeterli personel ve ekipman bulunmadığını belirterek hastayı Şırnak'a sevk etmeye karar verdi. Bunun üzerine doktorlar ve Varol'un yakınları, Beytüşşebap Kaymakamı Mehmet Fevzi Dönmez aracılığıyla Jandarma Tugay Komutanlığı ile Şırnak 23'üncü Jandarma Tümen Komutanlığı'na başvurarak hastanın nakli için bir askeri helikopter talebinde bulundu. Kaymakam Dönmez, hava şartlarının kötü olması nedeniyel helikopterlerin kalkamadığını söyledi.
2 SAAT HELİKOPTER BEKLENDİ, BEBEĞİ YOLDA ÖLDÜ
Bunun üzerine Mevlüde Varol, ilçeye 20 kilometre mesafedeki Ayvalık Jandarma Komutanlığı'na ambulansla götürülerek burada askeri helikopter beklendi. Ancak yaklaşık 2 saat süren beklemenin ardından, hava şartlarının olumsuz olması nedeniyle helikopterin kalkamadığı aileye bildirildi. Bunun üzerine Mevlüde Varol, ambulansla 120 kilometre mesafedeki Şırnak'a doğru yola çıkarıldı. Varol, ilçeye 30 kilometre mesafedeki Günyüzü Köyü yakınlarında ambulansta bir erkek bebek dünyaya getirdi. Ancak bebek ambulanstaki personelin tüm müdahalesine rağmen öldü. Anne Varol ise ambulansla götürüldüğü Şırnak Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
BEBEK TOPRAĞA VERİLDİ
Beytüşşebap'ta geçici köy korucusu olan baba Cafer Varol, ölen bebeğini bugün yakınları ile birlikte ilçe merkezinde toprağa verdi. Kanaması başlayan eşini Beytüşşebap Devlet Hastanesi'ne götürdüklerini belirten Cafer Varol şöyle dedi:
"Burada doktorlar Şırnak'a acil olarak sevk edilmesini gerektiğini ve bu sevkin de ambulansla olamayacağını ve helikopterle götürülmesi gerektiğini söyledi. Aksi halde yolda bebeğin kaybedilebileceğini belirttiler. Askeri yetkililer ile görüştük helikopter istedik, Ankara Sağlık Bakanlığı'nı da aradık, ancak hava muhalefetinden dolayı helikopter gönderemeyeceklerini belirttiler."
FOTOĞRAFLI