Darülaceze’nin kuruluşunun 120. yılı, kurucusu Sultan 2. Abdülhamit Han’ın ölüm yıldönümünde düzenlenen etkinlikle kutlandı. Abdülhamit Han’ın anıldığı etkinliğe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan da katıldı.
Kurulduğu günden bugüne 72 binden fazla kökeni, yaşı cinsi, aidiyeti farklı her yaştan insana kucak açan Darülaceze, kuruluşunun 120. yılını kutladı. Darülaceze’nin kurucusu Sultan 2. Abdülhamit Han’ın ölüm yıldönümünde düzenlenen etkinliğe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Çelik, Sultan Abdülhamid Han’ın üçüncü kuşak torunu ve Darülaceze İdare Meclisi Üyesi Abdülhamit Kayıhan Osmanoğlu, Eyüp Kaymakamı Abdullah Dölek, Kağıthane Kaymakamı Ahmed Akın Varıcıer, sanat dünyasından Darülaceze gönüllüleri katıldı.
Program, 120. yıla özel hazırlanan Ressam İsmail Acar ile Darülaceze sakinlerinin ’’120 Yıl 120 Suret’’ adlı resim sergisi ve kokteyl ile başladı. Vali Şahin ve Bilal Erdoğan’ın da gezdiği sergi büyük ilgi gördü. Resimleri yapan Darülaceze sakinleri, kalplerinde yer alan suretleri anlattı.
Sunuculuğunu İnci Ertuğrul’un yaptığı programda, Darülaceze’nin insana verdiği değer ile dünyada eşi benzeri olmayan bir kurum olduğuna vurgu yapıldı. Ertuğrul, ’’Yıl dönümleri önemlidir. Özellikle 120 yılı geride bırakan kurum temeline insana verdiği değeri koymuş ve bu düşünceyi sürdürmüşse bu 120 yıl daha da değerli oluyor. Şefkat ve muhabbet kalbin bereketidir’’ diyerek tüm davetlileri selamladı.
Açılış konuşmasını yapan Darülaceze Başkanı Dr. Aylin Çiftçi ise, "Sultan Abdülhamit Han Darülaceze’yi o kadar güzel kurgulamış ki, bizler ancak üzerine daha neler ekleyebiliriz diye düşünüyoruz. Hem Darülaceze geleneklerini yaşatmak hem de yeni çağa ayak uydurmak için geçmişimizi gelecek nesillerle buluşturmak istiyoruz. Amacımız Darülaceze’yi tanımak, tanıtmak ve Darülaceze felsefesini paylaşmaktır" dedi.
Çiftçi, 2015 yılında gerçekleştirilmesi düşünülen 120. yıl etkinliklerini 12 ana başlık altında özetledi. Her ay bir büyük etkinlik planlandığını, etkinliklerin Kültür Sanat Buluşmaları, Sağlıklı Yaşam, Araştırma ve Uygulama Merkezi açılış ve programları, Darülaceze Müze açılışı, 120. yıl Bahar Şenlikleri, 120. yıl iftarları, 120. yıl yarışmaları ve ödüller, Uluslararası Yaşlanma Konseyi Zirvesi, 120. Yıl Gönül Elçileri Programları, 120. yıl konserleri ve Spor Şenlikleri’nden oluşacağını belirten Çiftçi, Darülaceze’ye gönül veren ve verecek olan herkesten desteklerini esirgememelerini diledi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Çelik ise, "120. yılı dolayısıyla çeşitli büyük programların gerçekleştirileceği yer olan Darülaceze tesisinde bütün yıl boyunca kendi sakinleri, çalışanları, ziyaretçileri, çocukları, yetişkinleri, gençleri ile dolu dolu bir kutlama yılı geçirilecek ve Darülaceze kurumu bütün yönleriyle tanınmış olacaktır" ifadelerini kullandı.
Programda konuşan Vali Şahin de, "Hem Darülaceze’ye hem de diğer hayır kurumlarına destek verenlere teşekkürlerimi sunuyorum. Sorumluluk üstlenen insanlar olarak sakinlerimizi sırtımızda bir yük değil, göğsümüzde bir şeref nişanesi olarak görmeli ve bu özenle onlara sahip çıkmalıyız. Onların ihtiyacı sadece sevgi, bizim ihtiyacımız ise onların hayır dualarıdır" şeklinde konuştu.