Elazığ’da Fırat Üniversitesi’nin kuruluşunun 40. yılı kapsamında yapılacak etkinlikler ’40. yıl yürüyüşü’ ile başladı.
Elazığ Öğretmenevi önünde başlayan yürüyüşe Rektör Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Karataş, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Bilgin Pişkin, Zülfü Ağar Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü Nurettin Önsoy, rektör yardımcıları, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Öğretmenevi önünde başlayan yürüyüş, üniversite girişine kadar devam etti. Kampüs girişinde mehter takımı tarafından karşılanan kortej, şenlik alanına geçti. Şenlik alanı girişinde Rektör Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ ve protokol üyeleri tarafından 40 yıl etkinlikleri açılış kurdelesi kesildi. 40 yıl önce bozkıra düşen bir tohumun dal budak saldığı üniversitede hep birlikte bu kutlu günün sevincini yaşadığını belirten Rektör Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, "11 Nisan 1975 tarih ve 1873 sayı ile TBMM’de kabul edilen kanun ile Fırat Üniversitesi resmen kurulmuştur. 40 yıldır bu coğrafyanın insanlarının düşünce dünyasını Fırat’ın kutlu suları gibi besleyen ve şekillendiren bu bilgi ağacının bir mensubu olmaktan gurur duyuyorum. Gölgesinde barındığımız bu güzel üniversite Elazığ’dan Malazgirt’e kadar Büyük Alparslan’ın mirasına katkıda bulunmaktadır. İlmin aydınlığını rehber edinen Fırat Üniversiteli kırk kapılı oda gibi her yıl tecrübesini geliştirerek ve birikimini bir sonraki kuşağa naklederek Türkiye Cumhuriyeti’nin büyümesine katkıda bulunacak yeni insan modelini yetiştirmek adına önemli görevleri yerine getirmiş, bundan sonra da getirecektir" dedi.
Fırat Üniversitesi’nin Elazığ’ın yüzakı olduğunu da dile getiren Rektör Demirdağ şöyle konuştu:
"Bugün itibariyle bünyesinde 15 fakülte, 4 enstitü, 9 meslek yüksekokulu, 3 yüksekokul, 1 devlet konservatuvarı, 22 araştırma merkezi, 38 bin 445 öğrenci, bin 786 akademik personel ve bin 518 idari personeli ile 24 saat görev yapmaktadır. Aziz hemşehrilerim, Elazığ bir üniversite şehridir. Fırat Üniversitesi en küçük biriminden en büyüğüne kadar kırk yıldır ilimize, bölgemize ve ülkemize hizmet vermektedir. Şehrimizi ilgilendiren her projenin altında üniversitemizin imzası bulunmaktadır. Üniversitemiz, kamu ve özel sektöre ait projelerin yönlendirilmesi, desteklenmesi ve sonuçlandırılması adına önemli görevler üstlenmiştir. Her hesabımızı şehrimizin daha güçlü ve güzel olması adına yapmaktayız. İlimizdeki kültürel faaliyetlere de öğretim üyelerimizle güç vermekteyiz. Bu anlamda kapımız 24 saat hemşehrilerimize açıktır. Değerli meslektaşlarım, bugün kırk yıldır kendinizi yenileyerek ve geliştirerek Üniversitemizin gelişmesi adına her türlü fedakarlığı yapmanın keyfini yaşayınız. Bugünden sonra da üniversitemizin dünyanın saygın bir üniversitesi olması için her türlü fedakarlığı yapacağınıza dair inancım tamdır."
Mehter takımının açılış gösterisinin ardından 40. yıl çadırı açıldı. Daha sonra Rektör Demirdağ, FÜ Atıcılık Kulübü öğrencileriyle ata bindi.