KAYSERİ’de aktar Nuri Akdamar, bakır kazanda odun ateşinde kaynattığı 1 çeşit bitkiden hazrıldığı kış çayını vatandaşlara ücretsiz dağıtıyor.
Talas ilçesindeki işyeri bulunan Nuri Akdamar, "Kış çayımızın içerisinde 11 çeşit bitki var. Biz burada müşterilerimize ikram ediyoruz. Bunlara para almıyoruz, bunlar ikramımız. Tanıtım amacı ile tattırım yapıyoruz’’ dedi. Kış çayında bulunan bitkiler ve yararlarıyla ilgili bilgiler de veren Akdamar, "Çayımızın içine kattığımız kebabiye, doğal antibiyotiktir. Melisa, sinir ve strese iyi geliyor. Gülhatmi, üst solunum yollarına iyi geliyor. Altınotu, ölmez çiçek diye geçiyor, idrar yolu iltihabı ve böbrek taşını kırıcı özelliği var. Şu havlucan, dışarıdan geliyor. Ülkemizde bulunmaz. Öksürük, kalp ve damar açıcı özelliği var. Nar çiçeğimiz, bu da kolestrol ve kandaki yağları yakar. Kakule, her derde deva. Bu da dışarıdan geliyor. Zencefil, öksürük ve nefes darlığına iyi geliyor. Diş otu da kalp ritmini düzenler. Kızamık şekeri ise bitki çayımıza tat verir. Çayın içinde bilya kekiği de var. Bu bitkilerle hazırladığımız Kış Çayımız, üst solunum yolları enfeksiyonlarına iyi geliyor. Kışın herkese de tavsiye ederim’’ diye konuştu.
Uzman Diyetisyen Meltem Yeter ise bitki çaylarının faydalı olduğunu ancak miktarına dikkat etmek gerektiğini bildirdi. Diyetisyen Yeter, ‘’Bu mevsimde şifalı bitkiler bizim için bir kurtarıcı niteliğindedir. Tabii miktarı ve kişisel faktörler çok önemli bunda. Bunun için tabi ıhlamur, ada çayı, ekinezya, bunlar çok önemli, çok güzel bitkilerdir. Aynı zamanda zencefili de bir kurtarıcı olarak kışın kullanabiliriz. Bu havalarda zencefil, limon, tarçın, çubuk tarçın, karabiberi, bir litre suda kaynatıp süzdükten sonra balla birlikte karıştırıp içtiğimizde hem bizi hastalıklardan koruyacak hem de direncimizi arttıracaktır’’ dedi.

FOTOĞRAFLI