Suriye’deki iç savaştan kaçarak Kilis’e sığınan mültecilere, 3 yılda 3 milyon kişilik yemek dağıtıldı.
Cuma günü hariç her gün 4 bin kişiye ulaşan Kimse Yok Mu Derneği gezici aş evinde, bugüne kadar 3 milyon 128 bin kişilik sıcak yemek dağıtıldı. Kilis’te kamp dışında yaşayan Suriyeli mültecilerin umudu olan aş evi, soğuk kış günlerinde ailelerin yüzünü güldürüyor.
Türkiye’de son açıklanan rakamlara göre 2 milyona yakın Suriyeli yaşıyor. İç savaştan kaçan Suriyelilerin sağlık, gıda, eğitim ve barınma gibi birçok ihtiyacı bulunuyor. Başta Suriyeli mülteciler olmak üzere, ülkemize sığınan savaş mağdurlarına yardım ulaştıran Kimse Yok Mu Derneği, Kilis’te bulunan gezici aş eviyle mültecilerin yanında olmaya devam ediyor. Sağlık ve eğitim gibi birçok alanda mültecilere yardım elini uzatan dernek, savaş mağdurlarının yoğun olarak yaşadığı şehirde 3 yılda 9 milyon 384 bin liralık sıcak yemek dağıttı.
Kimse Yok Mu Derneği Güneydoğu Kordinatörü Fevzi Çakmak, "Mültecilerin büyük bir çoğunluğu Türkiye’de önce Kilis’e geliyor. Birçok aile çok az parayla buraya ulaşabiliyor. Kalacak yer, sıcak bir yemek gibi temel ihtiyaçlar bile onlar için çok zor olabiliyor. Kilis şu ana kadar 600 bin Suriyelinin geçiş güzergahı oldu. Şehirde şu anda 100 bin Suriyeli yaşıyor. Kilis’in nüfusu 89 bin. Kilis halkından çok Suriyeli yaşıyor" dedi.
Gönüllülerin de desteği ile 2012 yılının Eylül ayından itibaren haftanın 6 günü aralıksız 4 çeşit sıcak yemek dağıtımı yapıldığını belirten Çakmak, "Bugüne kadar başta Suriyeli mülteciler olmak üzere, Türkmen ve Yezidilere, 3 milyondan fazla kişiye sıcak yemek dağıtıldı, ihtiyaç devam ettiği sürece dağıtıma devam edilecek" şeklinde konuştu.