Çamlıca Çocuk Yayınları’nın geliştirdiği “Okul Öncesi Portfolyo” ile Türkiye’de ilk defa çocukların becerileri ve hangi mesleğe yatkın oldukları daha anaokulunda keşfediliyor ve kariyer planlaması başlatılıyor.
Gelişmiş ülkelerde çocukların kariyer planlaması daha 3-4 yaşında anaokullarında başlıyor. Eğitimciler ve psikologlar, ailelerle birlikte çocukların ilgi alanlarını, hayallerini ve mesleklere yatkınlıklarını değerlendiriyor. Çocuğun eğitim ve kariyeri buna göre planlanıyor. Türkiye’de de Çamlıca Çocuk Yayınları tarafından geliştirilen “Okul Öncesi Portfolyo” ile kariyer planlaması, eğitim seviyesi yüksek ülkelerde olduğu gibi anaokullarından başlatılıyor. Gelişim değerlendirme klasörü denilebilecek portfolyoda çocuğun anaokulunda yaptığı çalışmalar ile öz bakım becerileri, dil, düşünce, sosyal ve duygusal gelişim ile fiziki gelişim bilgileri yer alıyor. Hazırlanan bu klasör, çocukların kariyer planlamasını anaokulundan itibaren yapabilecek altyapıyı sağlıyor. Çocuklara verilen eğitimleri, eğitimcileri ve aileleri takip eden psikologlara da sağlam bir veri kaynağı oluşturuyor.
Çamlıca Çocuk Yayınları Yayın Yönetmeni Adem Fidan, “Okul Öncesi Portfolyo”nun Türkiye genelindeki 2 bin 500’ün üzerinde anaokulunda bu eğitim yılında uygulanmaya başlandığını belirterek, bu sistemin yakın gelecekte çocukların eğitim hayatında büyük role sahip olacağına dikkat çekti. Anaokulu öğretmenlerinin bu portfolyoyu doğru bir şekilde kullanmaları için Türkiye genelinde birçok ilde eğitim verdiklerine dikkat çeken Fidan, “Dünyada benzerleri olan Okul Öncesi Portfolyo’yu yayınevi olarak ciddi AR-GE çalışmaları ile ilk defa biz bu kadar sistemli ve kullanışlı hale getirdik ve eğitimcilerin hizmetine sunduk. Portfolyoya anaokullarından ilgi çok yoğun ve bu sistemi kullanan eğitim kurumları şimdiden bulundukları çevrede marka olmaya başladı” diye konuştu.
Çamlıca Çocuk Yayın Editörü Mustafa Can ise, Okul Öncesi Portfolyo klasörünün çocuklara doğru bir gelecek vizyonu çizebilmesine önemli katkılar sağlayacağını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Portfolyoda çocuğun ilgi alanını, becerilerini, farklılıklarını ve hayallerini görüyoruz. Çocuk psikologları, uzman eğitimciler ve ailelerle bir araya gelip bu bilgileri değerlendirerek, yavrularımızın yeteneklerine ve hayallerine uygun en doğru kariyer planlamasını anaokulundan başlatıyoruz.”
Çocuğunun gittiği anaokulundaki portfolyo uygulamasından son derece memnun olduğunu belirten Beliz Bakkal da, "Oğlum buradaki eğitimlerden çok mutlu. Güncel bir eğitim veriliyor. İlgisini çeken konular olduğu için oğlum burayı çok seviyor” dedi. Anne Beliz Bakkal’ın “Büyüdüğün zaman ne olacaksın oğlum?” sorusuna oğlu Emir, “Robot mühendisi olacağım” cevabını verdi.