Türkiye’de vatandaşların büyük çoğunluğunu sevindiren teknolojik gelişmeler ve akaryakıt fiyatlarındaki düşüş Aydın’da ekmeğini at arabacılığı yaparak kazananları üzdü.
Ege Bölgesi’nin satış hacmi bakımından en büyük hal merkezi olan Acarlar Toptancı Hali’nde bahar ayında yaşanan don olayı ve az yakan araçlar at arabacılarının işlerini durma noktasına getirdi. Eskiden at arabası ile taşımacılık daha hesaplı olurken şimdi daha ekonomik olması nedeniyle herkesin motorlu taşıt kullanmaya başladığı belirtildi.
Halde atı ile ekmek kazanan yaklaşık 150 at arabacısı olduğunu ve son günlerde yaşanan durgunluktan dolayı pek çok arabacının atını arabaya bile koşmadığını belirten atarabacıları, “Kışın saman ve yem fiyatlarının yüksekliğinden para kazanamadık, bahar geldi atlar kendiliğinden otlayarak besleniyor ama şimdi de yaşanan don olayı sonrası oluşan durgunluk ve haldeki sakinlikten dolayı iş bulup para kazanamıyoruz” diye konuştular.
Ege’nin pek çok ilindeki semt pazarlarında satışa sunulan sebze ve meyvenin Acarlar Hali’nden dağıldığını ve Acarlar’da binlerce kişinin pazarcılık yaparak geçimini sağladığını belirten at arabacısı İsmet Sözer, “Eskiden akaryakıt fiyatlarının aşırı yüksek olmasından dolayı vatandaş kısa mesafeli yollarda kontak çevirmeyi korkar ve taşıma işlemi at arabaları ile yapılırdı. Şimdi herkes taşıma işini motorlu taşıtlarla yapmaya başlayınca biz atçılar iş yapamaz olduk. İyi ki bahar geldi de atları bir şekilde otlatarak doyuruyoruz. Teknolojik gelişmeler bizlere iyi gelmedi” diye konuştu.