Her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası etkinlikleri, Kastamonu’da düzenlenen törenle başladı.
İlk olarak Cumhuriyet Meydanında Şehit Şerife Bacı ve Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Ardından Cevizli Park’ta toplanan kalabalık grup, buradan Cumhuriyet Meydanına kadar yürüdü. Kortej yürüyüşünden sonra Cumhuriyet Meydanında tören düzenledi. Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törende konuşan Vali Şehmus Günaydın, Kastamonu’da inanç turizminin yanına artık spor turizmini de ekleyebileceklerini ifade ederek, “Şeyh Şabanı Veli Caddesi üzerinde basın mensuplarıyla incelemelerde bulunurken Atletizm Federasyonu Başkanımız telefonla beni aradı ve bizlere müjdeyi verdi. 2016 yılında Şampiyonlar Ligi Atletizm Kulüpler Şampiyonasının Kastamonu’da yapılacak” dedi.
Kastamonu ile ilgili önemli avantajları kullanmaya çalıştıklarına dikkat çeken Vali Günaydın, “Bu birliktelik ve bu bütünlük içerisinde yaptığımız çalışmalar çok kısa sürede Kastamonu’ya önemli katkılar sağlayacaktır. Aslında turizmde sabırlı olmak gerekiyor. Yani turizmde yaptığımız çalışmaların sonucunu hemen almamız çok fazla mümkün değil. Ama bizler, hep birlikte hareket ettiğimiz zaman bu süreci oldukça kısaltacağız inşallah” diye konuştu.
Turizm konusunda çalışmaların sürdüğünü söyleyen Vali Günaydın, “İnşallah yakın bir zamanda veya birkaç yıl içerisinde Kastamonu, Arap turistler için önemli bir cazibe merkezi olma yolunda ilerliyor. Bizlerde, bu konuda hızla mesafe almak istiyoruz” şeklinde konuştu.
“KASTAMONU’DA 600 ADET TESCİLLİ TARİHİ KONAK BULUNUYOR”
Kastamonu’da 600 adet tescille tarihi konağın bulunduğuna işaret eden Kastamonu Belediye Başkanvekili Eşref Can ise, “Kastamonu’da inanç turizmi kapsamında birçok zat bulunmaktadır. Şeyh Şabanı Veli Hazretlerinin türbesi, Aşıklı Sultan Türbesi, Benli Sultan Türbesi, Ahmet Siyahi Hazretlerinin türbesi gibi çok sayıda türbelerimiz bulunmaktadır. İnanç turizmi ile birlikte Kastamonu’da av turizmi de yapılıyor. Bölgemiz av turizmi içinde gayet müsaittir. Kastamonu’da iki tane milli parkımız bulunmaktadır. Bunun dışında çok sayıda şelalemiz ve kanyonlarımız mevcuttur. En önemlisi de tarihi konaklarımız mevcuttur. Tarihi konaklarımız, konaklarıyla ünlü Safranbolu ilçesinden kat kat daha üstün ve fazladır. Yaklaşık tescilli 600 adet tarihi konağımız bulunmaktadır. Bu konakların bir kısmı bakıma, onarıma ve restorasyona ihtiyaçları vardır. Geçtiğimiz dönemlerde sayın Valimiz Enis Yeter himayelerinde 6 tane konak alınıp, restore edilmişlerdir. Şu anda bu konaklar şehrimize hizmet vermektedir. Bizde, göreve geldikten sonra Kastamonu Belediyesi olarak ilk etapta 5 tane konağı satın alıp, restorasyonunu yaptık. Ayrıca Kastamonu Valiliğimizde bu konakları desteklerini veriyor” ifadelerini kullandı.
Dünyadaki ülkelerin sanayileşmeyi bir kenara bırakıp, hizmet sektöründe turizme doğru yöneldiğini vurgulayan Can, şöyle konuştu: “Artık dünyadaki ülkeler, sanayileşmeyi bir kenara bırakıp, hizmet sektörünü turizme doğru ilerletmeye başladılar. Bizde bu mantıkla hareket ediyoruz. Ayrıca bu sayede çevreyi de bozmuyoruz. Çevremizi bu sayede daha çok destekliyoruz. Bunun dışında Belediye olarak Nasrullah Meydanında çevre düzenlemesi çalışmaları, sokak sağlıklaştırma çalışmaları gibi turizme yönelik proje çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Bazı konaklarımızın yine dış cephelerini iyileştireceğiz. Belediye olarak katkımız son sürat devam edecektir”
Konuşmaların ardından İnebolu Belediyesi Heyamola ekibi gösterisini sundu. Halk oyunları ve Sepetçioğlu gösterilerinin ardından skeç sahnelendi. Skeçte, Kastamonu’ya gelen turistlerin güler yüzle karşılanarak, satılan ürünlerden fazla ücret alınmaması konusu üzerinde duruldu.
Gösterilerin ardından Vali Günaydın ve beraberindekiler, ilçeler tarafından oluşturulan yöresel ürünlerle el emeği göz nuru ürünlerin yer aldığı stantları gezdiler. Cumhuriyet Meydanında törenden sonra Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünün ‘Osmanlı Belgelerinde Kastamonu’ konulu serginin açılışı yapıldı. Davetliler, Rıfat Ilgaz Kültür Merkezinde açılan sergiyi gezdiler.