Şırnak’ın Cizre ilçesinde kayıp yakınlarının her hafta düzenledikleri oturma eylemi 334. haftasına girdi.
Cizre’de doksanlı yıllarda yakınları faili meçhul cinayetlere kurban giden aileler, Cizre Lisesi önünde oturma eylemi yapmaya devam ediyor. Aileler, yakınlarının resimlerini taşıyıp kayıpların bulunması ve faillerinin cezalandırılması için seslerini duyurmaya çalışıyor. Cizre Lisesi önünde 334. kez bir araya gelen kayıp yakınlarına Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret, DBP, MEYA-DER, İHD üyeleri, belediye meclis üyeleri ile çok sayıda vatandaş destek verdi. Kayıp yakınlarının bu haftaki eyleminde 1994 yılında, ifadesi olduğu gerekçesiyle çağrıldığı Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden bir hafta sonra cenazesi ve eşyaları ailesine teslim edilen İmam Ebubekir Dayan’ın öyküsü anlatıldı. Ebubekir Dayan’ın diyanete bağlı imamlık yaptığını anlatan MEYA-DER Cizre Şubesi üyesi Veysi Durgut, maaşını almak için müftülüğe giden Dayan’ın, burada ifadeye çağrıldığını öğrendiğini ve ifade vermek üzere emniyete gittiğini, iki hafta sonra cenazesinin Cizre Devlet Hastanesi’nde ailesi tarafından teslim alındığı ve eşi Saadet Dayan’a polislerin ’Eşin kalp krizinden öldü’ denildiğini söyledi.
İHD Şırnak Şubesi üyesi Abdulkerim Pusat ise, Dayan’ın failleri belli olmasına rağmen, ciddi bir soruşturmanın yürütülmediğini dile getirdi. Kayıp yakınların her hafta gerçekleştirdiği oturma eyleminde 6-7 Ekim olayları ve sonrasında ilçede yaşanan olaylarda öldürülen 16 aylık Mehmet Uytun, 12 yaşındaki Nihat Kazanhan, Barış Dalmış, Zeki Alar, Yasin Özer ve Ümit Kurt’un fotoğrafları da yer aldı.
Kayıp yakınları davalarının takipçisi olacaklarını ve faillerin adalete teslim edilinceye kadar mücadelelerine devam edeceklerini belirtti. Eylem beş dakikalık oturma eylemi ile sona erdi.