Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi, 15 kişilik öğrenci grubuyla Uluslararası Robot Yarışması’na (FRC) katılarak, Türkiye’ye dünya birinciliği getirmeyi hedefliyor.
Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri, Amerika’nın Orlando Eyaleti’nde düzenlenecek olan Uluslararası Robot Yarışması (FRC) için hazırlıklara başladı. FRC’de istenilen standartlara ve özelliklere uygun robotları tasarlayacak ve Türkiye’yi Amerika’da temsil edecek olan öğrenciler çalışmalarını sürdürüyor. FRC hakkında açıklama yapan Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Devrim Karaaslanlı, “Fen ve Teknoloji lisemiz Türkiye’de TEOG sınavlarında ilk 200’e giren öğrencilerimizden oluşuyor. Bu öğrencilerimiz diğerleri gibi pek çok faaliyete katılarak bizleri gururlandırıyorlar. Amerika’nın Orlando eyaletinde düzenlenen FRC dediğimiz ‘First Robotics Competition’ Uluslararası Robot Yarışması’na geçen sene katılıp beşinci olmuştuk. Bu sene de katılarak inşallah Türkiye’ye dünya birinciliğini getireceğiz” diye konuştu.
“TAKIM RUHU ÇOK ÖNEMLİ”
Görev paylaşımı yapılarak başlayan serüven takım ruhunun da gelişmesiyle ortaya iddialı projeler çıkartıyor. Verilen limitli bütçelerle kısa zaman diliminde yarışmaya büyük özenle hazırlanan gruptan Fen ve Teknoloji Lisesi 11. sınıf öğrencisi Dilan Çolakoğlu, “Yarışmaya hazırlanırken mekanik, programlama ve birçok konu hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Bütün dünyada aynı anda konusu belirlenen yarışma için hazırlıklara başladık. Amerika’daki takımlar daha fazla olurken bizim takımlarımız 10-15 kişi olabiliyor. Sponsorlarımızı da kendimiz buluyoruz. Dolayısıyla biz onlara göre daha az sayıyla katılıyoruz. Takım içinde de belirli görev dağılımlarını yaptıktan sonra robotu tasarlamak için 6 haftalık kısa bir sürecimiz var. Robotumuz belirli görevleri yerine getirmeli, verilen boyutlara uymalı. Limitli bütçemizle tüm bunları yeni programlar öğrenerek yapmaya çalışmalıyız. Tüm bunlar bizim meslek seçimlerimizde de işimize yarıyor. İddialıyız ve gönüllü olarak oluşturduğumuz grubumuzla birinci olmayı hedefliyoruz” dedi.
“GELECEKTE EKONOMİ ROBOT SİSTEMİ ÜZERİNE KURULMUŞ OLACAK”
Bahçeşehir Robotik Kulübü ile 4 yıldan beri çalıştığını ve gençlerin eğitimi için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını belirten Susan Burchard, “Amerika’da robotik programların bulunması çocuklarımıza lise yıllarında çok faydalı oldu. Ben bunu Türkiye’ye de getirmek ve Türkiye’deki çocuklarla paylaşmak istedim. Bence FRC çocukların bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarıyla ilgilenmesine yardımcı oluyor. Gelecekte ekonomi robot sistemi üzerine kurulmuş olacak. Çünkü gelecekte insanlar teknoloji ve mühendislik alanına dair her şeyi insana yaptırmak istemeyecektir. Her şeyi robotlar yapacaklar. Bu yüzden bizlerin bu robotları yapmaya ve programlamaya ihtiyacımız var” dedi.