Bayburt Belediye başkanı Mete Memiş Gazetecilere yaptığı açıklamada Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde meydana gelen terör saldırısına ilişkin, terörün hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceğini ve bu olayların arkasındaki güzün tespit edilerek hak edilen dille cevabının verilmesi gerektiğini söyledi.
Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Kent Ormanı’ndaki Bağ Evinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Memiş’in yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı Nesimuttin Selçuk, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yaşar Yıldız ve Bayburt’ta görev yapan gazeteciler katıldı.
Konuşmasına dün Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde meydana gelen terör olayını kınayarak başlayan Memiş, bu olay nedeniyle Çarşamba günü başlaması planlanan Dede Korkut Şenliklerinin eğlence kısmında kısıtlamaya gidileceğini bildirdi.
Yaşanan olayın ülkenin birlik ve beraberliğinin bozulmasına yönelik bir adım olduğunu vurgulayan Memiş şunları söyledi:
“Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’nde meydana gelen hadiseyi şiddetle kınıyorum. Gene Adıyaman’da şehit olan kardeşimize Allah’tan rahmet diliyorum. Şuna inanıyorum, ülkemizde birlik ve beraberliğin bozulması yönünde birileri adımlar atıyor. Bu adımlar geçmişten bugüne kadar sürekli olarak atılmıştır. Ümidimiz ve tavrımız şu olmalı inşallah bu ülkede birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyenlere fırsat vermeyeceğiz. Dede Korkut şölenlerini gönül Rahatlığıyla yapamayacağız diye üzülüyorum ama esas üzüntü verici olayda Türkiye’de bu huzuru ve birlik, beraberliğimizi bozacak adımların atılmış olması. Bu adımların atılmış olması. Burada devlet olarak ta daha kararlı, daha net adımlar atmamız gerekiyor. Bu saldırıyı yapan bir gruptur ama bunların arkasında gücünde iyi tespit edilmesi lazım. Yani bu zihniyeti bu olayları destekleyen zihniyeti asıl görmek lazım. Bana göre bu ülkemizin birlik ve beraberliğine yönelik yapılmış bir saldırı bunun topyekün, net olarak karşısında durmamız lazım. Terörün dini, siyaseti, zengini, fakiri olmaz. Terör her haliyle lanetlenmelidir. Hiçbir terör faaliyeti haklı gösterilemez. Teröre hak ettiği dille cevabının verilmesi gerekir. Bunların karşısında dik durmanın da ötesinde anladıkları dilden cevabını ülke olarak, hükümet olarak ve devlet olarak vermek gerekir.”
DEDE KORKUT ŞÖLENLERİ’NDE KISITLAMA
Önümüzdeki Çarşamba günü başlanması planlanan ve 5 gün sürecek olan Dede Korkut Şölenlerinde yaşanan saldırı sonucu kısıtlamaya gideceklerini anlatan Memiş:
“21.’sini düzenleyeceğimiz Uluslararası Dede Korkut şölenimizin bu menfur saldırı sonucu kesintiye uğrayacak. Malum ülkemizde bu tür acılar yaşandığında birilerinin şenlik yapması birilerinin şölen yapması, ne kadar doğru olur düşüncesiyle genel merkezimizin de bu konudaki duyarlılığıyla Dede Korkut şölenlerinin kültürel kısmı hariç kısıtlama kararı aldık. Bununla ilgili programı da paylaşacağız. Sadece eğlence programlarını iptal etmeyi planlıyoruz. Burada üzüldüğümüz nokta şu: biz bu programa çok emek harcadık. Ben Dede Korkut’un Bayburt için çok önemli olduğnu Bayburt’u yukarıya taşıyacak değerlerden olduğunu Türk Cumhuriyetlerinden Kazakistan’dan Azerbaycan’dan organize bir ekip gelecekti. Gerçekten çok güzel şeyler yapacaktık. Ama maalesef bu tür hadiseler yaşandığı zamanda bizim fedakarlık etmemiz gerektiğini hatırlatıyor. İnşallah önümüzdeki yıl duası ile bu işi kapatıyoruz” dedi. Memiş iptal olan programlarda maliyetin çöpe gitmemesi adına ise, yapılması planlanan konserler için erteleme kararı aldıklarını söyledi.
Maliyetin çöpe gitmemesi adına iki sanatçıyla sözleme yapmıştık. Bunun çöpe gitmemesi adına bu konserleri erteleme kararı aldık. Bunun dışında sadece uçak bileti masrafımız olacak. Gürcistan’dan gelen bir ekibimiz olacak onlar programlarına yapmayacaklar ama Bayburt’ta onları 2 gün misafir edeceğiz.
MHP İL BAŞKANININ SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMINA TEPKİ
Öte yandan Bayburt gündemine dair açıklamalarda da bulunan Memiş, son günlerde Bayburt Belediyesi ve Bayburt Üniversitesi’nin ortak düzenleyeceği panelde MHPli vekil Dr. Karabey Kadri Karaoğlu’nun programda panelist olarak yer almamasına ilişkin olarak eleştirilere cevap verdi. Özellikle MHP İl Başkanı Süleyman Burç tarafından sosyal medyada paylaşılan ‘Bayburt’ta yaşamayan Bayburt’un meselelerini çözemez’ şeklindeki paylaşımına tepki gösteren Memiş, panele davet edilen isimlerin seçimlerden önce belirlendiğini hatırlatarak şunları söyledi:
“23 temmuz Perşembe günü bir panelimiz vardı. Bu panel tertiplendiği zaman Türkiye’de seçim olmamıştı. Yani bu 7 Nisan’dan önce hazırlanan bir programdı. İsimler o zaman seçilmişti. Seçilen isimlerimiz; Prof. Dr. Vedat Bilgin, Vedat Bilgin’in o günkü ünvanı Başbakan Başdanışmanı. 2. Panelistimiz Naci Ağbal, Ağbal’ın o günkü görevi Maliye Müsteşarı. Yine Şahap Kavcıoğlu var oda HalkBank Genel Müdür Yardımcısı, Bayburt’un yetiştirdiği ender bürokratlardan birisi. Yine çok kıymetli bir hemşerimiz Kenan Yavuz bey vardı. Bu isimler seçiliyorken bunların siyasi tarafı hiçbir zaman gündeme gelmemiştir. Daha sonra siyaset, seçim bu iki değerli arkadaşımızın milletvekili seçilmeleri sonucu MHP il başkanı sosyal medyada bir şey paylaştı. İfadenin başlığını ben kabul etmiyorum. Şöyle bir ifade ‘Bayburt’ta yaşamayan Bayburt’un meselelerini çözemez’ şunu ifade etmek istiyorum; ‘Haklı olarak yanlış anlaşılabilecek, yani niye bizim milletvekilimiz bu panelin panelisti değil diye sosyal medyada bir şey paylaştılar.’ Ben böyle bir algı olabileceği kanaatiyle sayın milletvekilimiz Dr. Karabey Kadri Karaoğlu’nu aradım ve ‘Doğrudur bazı yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebilir. Ama biz bunu 7 Nisan’da hazırladığımız için bu isimler bu şekilde seçildi.Siz istiyorsanız sizi panelist olarak alalım ve ben afişleri bastırayım gerekli duruyu da yapalım’ dedim. Kendisi de bana doğru olmayacağını ve bu saat itibariyle katılamayacaklarını belirtti. Aynı şekilde Süleyman beyi de aradım. Onların endişesi doğrudur diye aradım. Ama bunların soysal medya aracılığıyla değil de direkt muhatabı biziz benimle de paylaşabileceğini ve aynı şeyleri ona da ifade ettim. Henüz cevap olarak geri dönüş olmadı. Ama biz bütün bunlara rağmen Bayburt’taki bütünlüğün bozulmaması adına, Bayburt’u bütün düşünme adına biz programı şu şekilde değiştirmiştik. Programın açılış konuşması Bayburt Üniversitesi Rektörü Selçuk Coşkun, Protokol konuşmaları Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Milletvekilleri Kadri Karaoğlu ve Naci Ağbal, Ankara Milletvekili Prof. Dr. Vedat Bilgin, Bayburt Valisi Yusuf Odabaş. Panel yöneticisi Prof. Dr. Necmettin Tozlu, panelistlerde SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, HalkBank Genel Müdür Yardımcısı Şahap Kavcıoğlu ve Azerbeycan Milletvekili Ganire Paşeyeva olarak düzenledik bunu da kamuoyuyla paylaşıyorum. Şunu ifade edeyim ben Bayburt Belediye Başkanı olarak Bayburt’u bütün gördüm. Bunu eğer il başkanının kendisi attıysa bunu düzeltmesini isterim. ‘Bayburt’ta yaşamayan Bayburt’un meselelerini çözemez’ bu ifadeyi reddediyoruz. Bayburt’u dert eden herkes Bayburt’un meselelerini çözebilir. Kaldı ki, meseleyi çözmek farklı bir şeydir, meseleyi çözmek için fikir üretmek başka bir şeydir. Bayburt’la ilgili meseleleri çözmek için Bayburt’ta yaşamak şartının da olmadığını düşünüyorum. “
ALTYAPI İÇİN SABIRLI OLUN ÇAĞRISI
Yıl sonunda altyapı problemlerinin tamamen çözüleceğini hatırlatan Başkan Memiş, Bayburt’un yoğun günler yaşadığını ve alt yapı nedeniyle yaşanacak olumsuz durumlarda vatandaşın anlayışlı olmasını istedi. Başkan Memiş konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu arada Bayburt yoğun günler yaşıyor. Uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapıyor. Bu sırada Bayburt’a gelen vatandaşlarımız var. Altyapı çalışmalarımız devam ediyor. 2015 sonuna kadar da devam edecek. Burada sabırlı olmalarını bizi hoş görmelerini istiyoruz. Toz olabilir, park sorunu olabilir, kalabalık olabilir şehrimizin kapasitesi bu. Ama şunu ifade ettik: Başladığımız işi bitireceğiz. Sizden ricamız burada bizi eleştirmek yerine bizi hoş görün, bize güç verin. 2015 sonu itibariyle bu sıkıntılar bitecek. İnşallah önümüzdeki yıl Bayburt’a geldikleri zaman park problemi de olmayacaktır. Sokaklarımızda, yollarımızda da problem olmayacaktır. Bütün problemler çözülmüş olarak, parklarıyla bahçeleriyle donatılmış bir şehir olarak onların ve bizim hizmetine sunacağız. Yani bir arabamızı park edemediğimiz zaman hemen eleştiri yöneltmeyin Bayburt’umuzun şu anki kapasitesi bu. Biz altyapıyı çözmek için sadece elimizi değil vücudumuzu da taşın altına koyduk. İnşallah daha güzel bir Bayburt’u hepimizin hizmetine sunacağız.”