Eğitimci Kamu Çalışanları (Ek-Sen) Besni İlçe Temsilciliği “Öğretmenler Cuma Namazı Kılmak İstiyor" sloganıyla imza kampanyası başlattı.
Besni Mehmet Erdemoğlu Parkı önünde imza kampanyası başlatan Ek -Sen Besni İlçe Temsilciliği burada bir basın açıklaması düzenledi. Ek-Sen Besni İlçe Temsilcisi İsmail İlhan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Dini ve vicdani kanaatlerden dolayı insanımızı sınıflara, kamplara ayrıştırarak, kutuplaştırarak öteki üzerinden kimlik oluşturma sürecinin çok ağır faturalarını ödeyerek bu güne gelmiş bir toplumuz. Son yıllarda ülkemizde din ve vicdan hürriyeti kapsamında önemli adımlar atıldığını müşahede etmekteyiz. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan memurların din ve vicdan hürriyeti kapsamında temel dini vecibelerini yerine getirmelerinde bazı sıkıntılarının olduğu aşikardır. Bu kapsamda atılması gereken önemli adımlardan biri de ‘’Cuma Namazı’’ ibadeti konusunda saat düzenlemesine gidilmesidir. Ek- Sen olarak yaklaşık 2 buçuk milyon memurun çalışma saatlerinde bir düzenleme yapılmasının, özellikle Cuma namazı gibi farz bir ibadetin yerine getirilmesi açısından önem arz ettiğini belirtiyoruz. Cuma günleri öğle tatili saatlerinin, o ildeki Cuma namazı saatlerine göre uyarlanası gerektiğinin altını çiziyoruz. Ülkemizin doğusu ile batısı arasında ciddi yerel saat farkının olmasından dolayı, bu düzenlemenin Valilikler tarafından yapılması doğabilecek sorunların önüne geçecektir. Şunu da belirtmek isteriz ki; din ve vicdan özgürlüğü kişilerin sahip olması gereken insani bir haktır. Bu hakkı karşılamak, devletimizin başlıca görevidir. Dolayısıyla taleplerimizin, yöneticiler tarafından lütuf olarak değil, Anayasada belirtilen din ve vicdan özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Hukuk devletinde yaşayan her vatandaşın inanç değerleri dokunulmazdır.
Dolayısıyla toplumsal ilişkiler boyutuyla insanın özüne ait manevi şahsiyetinin muhafaza edilip korunması, çalışma hayatı açısından da insan onuruna yakışır bir iş ortamında istihdam edilmesinin temini hem hukuk sisteminin, hem de tüm kurumların üzerine düşen bir görevdir. Kişinin sosyal hayatını ahlaki ve manevi açıdan tahrip eden çalışma hayatı bir anlam ifade etmemektedir. Sosyal devletler çalışanlar açısından anlam yüklü iş alanlarını oluşturmak zorundadır. Bu kapsamda sosyal devlet, çalışma hayatında yer alan bireylerin manevi değerlerini koruyacak, geliştirecek ve neticede bu değerlerini sosyal faydaya dönüştürecek insan odaklı sosyal politikaları üretmelidir. Başta üyelerimiz olmak üzere, kamu çalışanlarının ekseriyetinin inanç ve manevi içerikli bu haklı taleplerinin karşılanması için hukuki çerçevede gerekli mücadeleyi vereceğimizin altını çiziyoruz. Özellikle eğitim çalışanları ve öğrenciler ile askeri kurumlarda çalışan sivil memurlar, Müslümanlar için en temel ibadetlerden biri olan Cuma namazını ders saatine denk geldiğinden dolayı kılamamaktadırlar. Bu soruna dikkat çekerek çözüme kavuşturulması için bugün Türkiye genelinde üyelerimizin katılımı ile kitlesel basın açıklaması yapılarak imza kampanyası başlatılmış bulunmaktayız. 20 Şubat 2015 Cuma gününe kadar toplanacak olan imzalar muhatap kurum ve kuruluşlara tarafımızca iletilecektir” dedi.