Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı bakanlık adına yaptığı açıklamada, CHP Antalya Milletvekili adayı Nefi Kara’nın yaptığı açıklamaya sert tepki gösterdi. Arıcı açıklamasında, "13 yıl önce turizmi çıkmaza sokanlar bugün turizm hakkında konuşmaya hakları yoktur. CHP Antalya Milletvekili adayı Niyazi Nefi Kara, talihsiz bir açıklama yaparak turizm sezonunun başladığı şu günlerde turizmin sahipsiz olduğunu iddia etmiştir. Bu açıklamayı yapanların turizm adına, ülkemizde yaşanan gerçeklerden haberleri olmadığı açıktır" ifadelerine yer verdi.
Turist sayısı açısından dünyada 17’nci sıradan 2014 yılında 6’ncı sıraya yükselten bir iktidara, turizmin sorunlarına çözüm bulamaz suçlamasında bulunmanın siyaset garabetliği olduğunu bildiren Arıcı şunları kaydetti:
"Biz 13 yıldır ülke turizminin gelişmesi için olağan üstü çaba sarf etmiş bir siyasal iktidarız. 13 yıl önce Türkiye’ye gelen turist sayısı 13 milyon iken 2014 yılında ülkemize gelen turist sayısı 37 milyona yaklaşmıştır. 2002 yılında 11.9 milyar dolar olan turizm gelirimiz, 2014 sonunda 35 milyar doları aşmıştır. Bizden önceki iktidarlar döneminde zikzaklar çizen Turizm grafiği bizim dönemimizde sürekli yukarıya doğru yükselen istikrarlı bir çizgide büyümüştür. İstatistikler ve rakamlar ortadadır. 2014 yılında Antalya’ya gelen turist sayısı 11 milyon beş yüz bindir. Muhalefet kafası bunu anlamaya yetmez. Hükumetimiz 2007 yılında Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 2023 Turizm stratejisi ve ülkemizde turizmin sağlıklı ve sürdürebilir büyümesini sağlayacak tedbirleri ve planlarını belirlemiştir. Buna göre hedefimiz 50 milyon turist 50 milyar dolar gelire ulaşmaktır."
"2023 HEDEFİ İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ"
Açıklamasında, 2023 hedeflerine ulaştırmak için geceli gündüzlü çalıştıklarını bildiren Arıcı, muhalefetin tek yaptığının ise çamur atmaktan ibaret olduğunu belirtti. Arıcı açıklamasında şunları kaydetti:
"Bugün sıralamasında ilk altıya girmişsek bu bizim bu sektördeki başarımızın en açık göstergesidir. Atalarımız hafıza-i beşer nisyan ile malumdur demiş sayın Kara kendi ilçesi olan Manavgat’ın AK Parti iktidarı döneminde ne kadar geliştiğinin farkında değil. Bütün ticari veriler ilçeye gelen turist sayısı kazandırdığımız yeni oteller Manavgat’ı önemli bir turizm destinasyonu haline getirdik. Bugün turizm sadece sahillerimizden, kumsallarımızdan ibaret değil. Manavgat’ın köyleri bile ciddi bir örnek. Kara’ya Belek’teki golf sahalarını say desek, sayamaz. Bölgede yeni yapımı süren golf sahalarının tamamlanması ile golf turizminde dünyanın sayılı ülkeleri arasında olacağız. Dünyanın ekonomik krize girdiği bir dönemde bir turist sayısını arttıran ve turizm gelirlerini yükselten başka kaç ülke vardır? Bugün sadece Rus turistlerden kaynaklanan sıkıntılar olabilir ama bu sıkıntıyı aşmak için bütün imkanlarımızı seferber ediyoruz. Sektöre sağladığımız destekler turizmcimizin yüzünü güldürecektir."
"ÜLKEMİZİ EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL EDİYORUZ"
Kara’nın, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in Antalya’ya gelmediği iddialarına da yanıt veren Arıcı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Bugün ülkemize 37 milyon yabancı misafir gelmişse, bu iktidarımızın ve sorumlu olduğu bakan ve yönetiminin el ele verdiği bir başarının sonucudur. Biz dünyanın adı duyulmamış ülkelerine gidip, orada ülkemizi temsil edip, ülkemize bir turist fazla gelsin diye uğraşırken, bu rakamlara ulaştık. Bizden önceki turizm bakanları ülke dışına çıkmazken, biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak hem Bakanımız hem de Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı olarak bendeniz ülke ülke turizm potansiyelimizi geliştirmek için mücadele ettik ve ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın neredeyse her dış ülke gezisinde Bakanımız Ömer Çelik’te iştirak etti. Bugün marka bir ülke olduysak bu Cumhurbaşkanımızdan, Bakanımıza ve turizm sektörünün her noktasında görev alan görevlilerimiz ve yatırımcılarımızla birlikte olmuştur. Sayın Kara’ya hatırlatmak isterim ki, biz Antalya’ya üçüncü havalimanı için uğraşıyoruz. Antalya’ya hızlı tren bir an evvel getirelim de, ülkemize gelen her turist gezilmesi gereken tüm yerleri gezebilsin diye. Antalya’nın Anadolu’ya bağlanması, Alanya ve Manavgat’ın daha fazla turist alması,buraya gelen turistlerin iç Anadolu’ya günü birlik seyahat yapmasına imkan verecek şartları oluşturmaya çalışırken, turizmin T’sinden anlamayan siyasetçiler acaba Antalya’ya ne getirecek hakikaten merak içerisindeyim. 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakan Yardımcılığına atanmamdan bugüne kadar Kültür ve Turizm Bakanımızı temsilen her ay Antalya’ya gelerek sektörümüzle iç içe olduk. Pekin, Berlin, ve Moskova turizm fuarlarında, Türkiye Cumhuriyeti adına bulunduk. Son olarak Kazakistan Almatı Turizm Fuarı’nda Bakanımız Ömer Çelik’i ülkemiz nezdinde temsil ettik. Bu işler öyle uzaktan masa başından idare edilecek işler değil. Biz artık kolektif bir şekilde, ülkemizi en iyi bir şekilde temsil ediyoruz. Bakanımız Ömer Çelik, diğer bakanlar gibi ülkemizin tamamına hizmet edebilmek için gecesini gündüzüne katmaktadır."
G20 TOPLANTISI
Türkiye’nin bu yıl başkanlık görevini sürdürdüğü G 20 ülkeleri toplantılarının, bu yıl Kasım ayında Antalya Serik’te yapılacağını hatırlatan Arıcı, açıklamasında, "Bu devletlerin aralarında ABD Başkanı Obama, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Almanya Şansölyesi Angela Merkel de bulunmaktadır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Antalya süreci olarak ifade ettiği ve çok önem verdiği bu toplantı Türkiye’yi mercek altına alacak, Antalya, turizmin her zaman olduğu gibi parlayan yıldızı olmaya devam edecektir. Son olarak Turizmde 11 yılda 11 basamak atladık. Gelirlerimizi yüzde 136 artırdık. Mavi bayraklı plajlarımızla dünya üçüncüsüyüz. Çevreye duyarlı tesis belgeli işletmelere enerji indirimi teşviki sağlıyor 7 bölgede 4 mevsim turizmi destekliyoruz. Termal turizmi yatırımları ile dünya liderliğini hedefliyoruz. Kongre turizminde ise çok sevindirici sonuçlar almaktayız. Katılımcı sayısı 500’ün üzeri delege ile İstanbul, dünya birincisidir. Kongre turizmini Antalya’da da ilk sıralarda yer alması için ciddi çalışmalar yapıyoruz. Antalya’ya Bakanlığımızdan alt yapı desteği olarak 2002-2014 yılları arasında 289 milyon tl ödenek gönderilmiştir. Yerel yönetimlere sağladığımız 1 milyar TL alt yapı desteği ile onların yanında olduk" sözlerine yer verdi.