Diyarbakır Adliyesi’nde yeni açılan toplantı salonuna, İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde rehin alındıktan sonra öldürülen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın adı verildi.
Çağlayan Adliyesi’nde 31 Mart’ta odasında rehin alındıktan sonra silahla vurularak öldürülen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın adı Diyarbakır Adliyesi’nde yeni açılan toplantı salonuna verildi. Diyarbakır Başsavcısı Ramazan Solmaz ve adliye çalışanları Adalet Bakanlığı’na yeni açılacak olan toplantı salonuna Kiraz’ın adının verilmesi için teklifte bulundu. Adalet Bakanlığı’ndan olumlu cevap alınması üzerine toplantı salonuna “Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz Toplantı Salonu” adı verildi.
Kiraz’ın adının toplantı salonuna verilmesi ile ilgili konuşan Diyarbakır Başsavcısı Ramazan Solmaz, adliye personelleri ile ortak bir karar alarak yeni açılacak olan toplantı salonuna, Diyarbakır’la bağları olduğu için ve anısını yaşatmak için Kiraz’ın ismini vermeyi uygun gördüklerini ve bu taleplerini de Adalet Bakanlığı ile paylaştıklarını söyledi. Adalet Bakanlığı’nın olumlu cevap vermesiyle birlikte salona Kiraz’ın adının verildiğini belirten Solmaz, Kiraz’a rahmet ve ailesine de başsağlığı dileklerini diledi. Solmaz, "Özellikle daha önce de söylediğim gibi onun anısını yaşatmak bizim için önemliydi. Dediğim gibi dayısı burada bizim personelimiz, Cumhuriyet Savcımız Mehmet Selim Kiraz daha önce burada eğitim görmüştü. Dicle Üniversitesi’nde okumuştu. Bir kız kardeşi burada dayımızın da gelini, bir devlet kurumunda çalışıyor. Dolayısıyla sadece bir meslektaşımız, meslek dışında Diyarbakır’la bağları olan çok sevdiğimiz bir kardeşimizdi. Öncelikle tekrar onu rahmetle anıyorum. Bugün onun anısını yaşatmak adına buradaki toplantı odamızın adının şehit Cumhuriyet Savcımız Mehmet Selim Kiraz toplantı salonu olmasıyla ilgili olarak gerek değerli komisyon başkanımız, bölge başsavcımız burada görev yapan hakim ve cumhuriyet savcısı arkadaşlarımızla istişare etmemiz sonucunda Adalet Bakanlığı’mıza bunu teklif ettik. Sağ olsun onlarda uygun gördüler. Bugün şehidimizin anısını, adliyede de bir odada yaşatmak, anısını toplantı salonunun önüne isimlerini asmak için buradayız. Ruhu şad olsun, mekanı cennet olsun" dedi.
Kiraz’ın kız kardeşinin Diyarbakır’ın bir ilçesinde kamu kurumunda görev yaptığını aktaran Solmaz, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy’un desteği ile tayininin geçici olarak Diyarbakır merkeze alınmasından memnun olduğunu ve bunun için de Diyarbakır Valisi Aksoy’a teşekkür ettiğini kaydetti. Solmaz, "Dediğim gibi şehidimizin kız kardeşi burada bir kamu kurumunda çalışıyordu. Sağ olsun il valimizin de desteği ile kız kardeşimiz il merkezine geçici de olsa tayin edildi. Bu bizim için çok önemliydi değerliydi. Sayın valimize de buradan özellikle şehidimize ve yakınlarına sahip çıktığı için çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
"HALEN KENDİMİZE GELEMEDİK"
Savcı Kiraz’ın Diyarbakır 1. İş Mahkemesi Yazı İşleri Müdürü olan dayısı Mehmet Kaya, savcının adının toplantı salonuna verilmesinin kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. Kaya, Kiraz’a yapılan saldırının tüm adliye camiasına yapıldığını belirterek, ölümünün kendilerini çok üzdüğünü ve halen kendilerine gelemediklerini kaydetti. Savcı Kiraz’ın eşinin yaşananlardan dolayı halen fiilen işe başlayamadığını aktaran Kaya, "Selim’in adının toplantı salonuna verilmesine çok sevindim, çok memnun oldum. Selim en son 6 ay önce Çağlayan Adliyesi’ne atandı. 6 ay sonra da şehitlik mertebesine ulaştı. Eşi halen İstanbul’da. Eşi bu olaydan dolayı daha göreve başlamadı. 3 aylık rapor hakkı var, onu kullanıyor. Daha fiilen göreve başlamadı. Başsavcı adalet bakanlığıyla yaptığı görüşme sonucu bu salona adının verilmesi uygun görüldü. Çok sağ olsun başsavcımız da öncülük yaptı buna. Çok sevindik. Allah razı olsun onlardan. Selime yapılan çok üzücü bir olay adliye camiasının tamamına yapılmış bir olay. Sadece kişisel değil. Sadece selime yapılmış bir saldırı değil. Bütün adliye camiasına yapılmış bir saldırıydı. Çok üzüldük, üzüntümüz halen devam ediyor. kendimize gelemedik daha" şeklinde konuştu.