Uzmanlar, son dönemde dolardaki oynaklığın uluslararası bir oyunun parçası olduğu bu nedenle özellikle küçük yatırımcının çok dikkatli olması gerektiği belirtildi.
Dolarla ilgili uyarılarda bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim üyesi Doç. Dr. Fazıl Kırkbir, dolara yatırım yapanların şuan için ters yola girmiş araba pozisyonunda olduklarını söyledi.
Pek çok kişinin doların 2.80’lere kadar yolu olduğunu söyleyerek insanların dolar talebini taze tutmaya çalıştığına dikkat çeken Kırkbir “Doların nereye kadar çıkacağı ve nerden döneceği gibi rakamları telaffuz eden kişilere asla güvenmeyin bunu hiçbir insan önceden bilemez. Tabi ki bunun bir istisnası vardır; o da doları toplama emrini veren faiz lobisinin başındaki kişidir. O ne zaman ‘satışa başlayın’ derse dolar muhtemelen o noktadan düşmeye başlayacaktır. (Korkarım ki bu sert bir düşüş olabilir) Bu nedenle yok doların direnci 2.80 desteği 2.55 gibi benzer rakamlara itibar etmeyin. Bunların bir çoğu birbirinin ağzına bakarak konuşuyor. Maalesef bir kısmı yani işin uyanıkları ise tamamen manipülatif yani insanları yönlendirip faiz lobisinin işini kolaylaştırmak için (tabi bir kısmı bu arada kendisi de para götürmeye çalışıyor) bilerek yada bilmeyerek ülkemizin menfaatine olumsuz yönde hizmette bulunuyorlar. Onlar istedikleri kadar konuşsun. Parayı toplayanlar satışa geçmeden doların bir yerlerden dönmesi pek olası gözükmüyor” dedi.
ABD’DE DÜNYA PİYASASINDA DOLAŞAN DOLARIN KARŞILIĞI YOK
Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) her ay periyodik olarak toplandığını ve her seferinde çeşitli kelime oyunları ile dolar üzerinden dünya piyasalarını etkilemeye çalıştığını kaydeden Kırkbir “Şimdi de tutanaklardaki ‘sabırlı’ ibaresi kalkacak, kalkmayacak söylentileri ile dünyadaki çeşitli ülkelerin para birimleri üzerinde etkili olmaya çalışıyorlar. Bunların hep birer oyun olduğuna inanıyorum. ABD’de dünya piyasasında dolaşan doların karşılığı yok (altın olarak) Hal böyle olunca toplama işini altın vererek değil faiz vererek yapıyor. Peki o faizlerin geri ödeme zamanı gelince ödemeyi nasıl yapacak ? Amerikan Merkez Bankası muhtemeldir ki karşılık altın olmayınca yine dolar ile muhtemeldir ki yeni dolarlar basarak bunu yapacak. Eğer faiz lobisi doların arkasında çok sağlam durmazsa doların çöküşünü seyredebiliriz. Çünkü doların karşılığı olmadan sadece taleple yükselmesi mutlaka duracak ve yükseliş ne kadar fazla olursa düşüş o kadar sert olabilecektir. Çünkü doların değerlenmesi Amerika’nın özellikle cari açık pozisyonu için çok tehlikeli. Zaten çok büyük olan cari açıklarını (bir aylık cari açıkları nerdeyse Türkiye’nin bir yıllık cari açığımız kadar) daha olumsuz etkileyecek. Böyle bir ortamda FED faiz kararını yukarı doğru vermesi tam bir ayağına sıkma olarak yorumlanabilir” diye konuştu.
Kırkbir, küçük yatırımcılara da “Ben elimde hiç döviz bulundurmuyorum ve küçük yatırımcıya tavsiyem eğer zorunlu değilseniz siz de riske girmeyin” uyarısında bulundu.