FIFA kokartlı hakem Tolga Özkalfa, Türkiye’deki baskıcı futbol ortamından negatif etkilenmediğini ve ilave yardımcı hakem uygulamasının çok faydalı olduğunu söyledi.
Özkalfa, Tamsaha Dergisi’nin mart sayısına açıklamalarda bulundu. 2 senelik bir aranın ardından FIFA kokartına tekrar kavuşmasını değerlendiren Özkalfa, "FIFA kokartını kaybettikten sonra yeniden taşımaya hak kazanma arasındaki süreç, çok ciddi emek ve çaba gerektiriyor. Psikolojik açıdan da oldukça zor bir süreç bu. Zaten çok stresli ve zor bir ortamda görev yapıyoruz. Üzerine bir de kazanmış olduğunuz başarılarınızın bazılarını kaybetmiş ve bu vesileyle kamuoyu önündeki imajınızı yitirmiş oluyorsunuz. Onları tekrar kazanmak için öncekinden 4-5 kat daha fazla çalışmanız gerekiyor. İşte FIFA kokartını kaybettikten sonraki düşüncelerim ve farkındalıklarım bunlardı. Fazla tecrübeli olmamasına rağmen kendini tecrübeli gibi hissetmek, gelecekle ilgili planlama yapmak konusunda insanı bir takım hatalara sevk ediyor. Ama önemli olan şuydu ki; FIFA kokartını kaybettikten sonra kendi kendime ’Bunu tekrar geri kazanacağım’ dedim, buna inandım ve önceki dönemlere oranla çok daha fazla çalıştım" dedi.
"BASKICI ORTAMDAN NEGATİF ETKİLENMİYORUM"
Özkalfa, tecrübe kazandıktan sonra olaylara olgun bir şekilde bakılabildiğini ifade ederek, "Bu da sizi baskı ortamından uzaklaştırıyor mental açıdan. Çünkü tecrübe onu gerektiriyor. Belirli bir yaştan ve edinilen tecrübelerden sonra o baskılar ve eleştiriler sizi etkilemiyor. Onun için, bu konuda ekstra bir çalışma yapmadım. Avrupa’da maç yönetmekle Türkiye’de maç yönetmek konusunda aynı rahatlıktayız ancak Türkiye’de müsabaka yönetmeyi zorlaştırıcı etkenlerin biraz daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Maç öncesi mental yönden çalışmalarımı yapıyorum ama herhangi baskıcı bir ortamla karşılaştığımda, bu durum bende farklı bir etki oluşturuyor. Tam tersine daha fazla motive oluyorum maçlara. Çünkü Spor Toto Süper Lig’de 12. yılıma girmiş ve bu ligde yaklaşık 180 maç yönetmiş bulunuyorum. Ayrıca atmosferi yüksek birçok stadyumda da görev yaptım. Dolayısıyla baskıcı ortamdan negatif etkilenmiyorum" diye konuştu.
"İLAVE YARDIMCI HAKEM UYGULAMASI ÇOK FAYDALI"
6 hakemli sistemin olumlu ve olumsuz yönlerini değerlendiren Özkalfa, şunları söyledi:
"İlave yardımcı hakem uygulaması bana göre çok faydalı. Sahada ekstra bir çift gözün varlığı, futbolcuların üzerinde bir kontrol mekanizması oluşmasını sağlıyor. Orada bir hakemin varlığı, oyuncuların oyun kuralları dışında yapacağı hareketlerin belirli kısmını engellemeye yardımcı oluyor. İkinci faydası ise topun çizgiyi tamamen geçip geçmemesiyle ilgili. O anda verilmesi gereken hızlı ve net bir karar var. Gol, futbolun temelini oluşturan, skoru değiştiren, bir tarafı üzerken diğer tarafı sevindiren bir şey. İlave yardımcı hakemlerin, konumları itibariyle topun tamamının çizgiyi geçip geçmediğini net bir şekilde görebilmeleri de sağlıklı karar verme konusunda çok ciddi bir avantaj. Ülkemizde 6 hakemli sisteme geçiş süresinde yaşanan sıkıntılar oldu tabii ki, ancak bunların olmasını da çok doğal karşılıyorum. İnsanın olduğu her yerde, yeni bir şey yapıldığı zaman, o yeniliğin bir standarda kavuşması için belirli bir süre geçer. 6 hakemli sistemde işbirliğinin sağlanması konusunda dönem dönem yaşadığımız sıkıntılar ise önceliklerimizi belirlemede zorlandığımız anlarda oluyor diyebilirim. Az evvel bahsettiğim gibi topun olmadığı yere bakabilme algısı ve faul yorumlamanın aynı standartta olması gibi konular örtüşmediği zaman işbirliği konusunda sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Ancak bunları aşacağımızı biliyoruz. Çünkü yaklaşık 1,5 yıldır bu sistemle ilgili çok sıkı bir çalışma içerisindeyiz. Diğer Avrupa ülkelerine ve liglerine oranla bu konuda çok ciddi bir aşama kaydettiğimizi düşünüyorum. Evet, sorunlar olmuyor mu hala, oluyor. Eleştirilmiyor muyuz, eleştiriliyoruz… Ama bu, bizim doğruyu yapmamıza, doğruyu bulmamıza engel değil. Az önceki soruda da bahsettiğim gibi ilgi alanımızı değiştiremeyiz. İlgi alanımızdaki insanlar bu sistemin gerekli olmadığını düşünebilir. Ancak bu sistemi daha da düzgün, uygulanabilir bir hale getirebileceğimizi düşünüyorum."