Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Battalgazi Meslek Yüksek Okulu’nda öğrencilere yerel yönetimlerle ilgili ders anlattı.
Okul idaresinin daveti üzerine dün Battalgazi Meslek Yüksek Okulu kampüsüne giden Başkan Çakır, Yerel Yönetimler Bölümü’nün ‘Türkiye’nin Yönetim Yapısı’ dersinde ‘Türkiye’nin Yönetim Yapısı İçinde Yerel Yönetimler’ konusunda bölüm öğrencilerine ders anlattı. Battalgazi Meslek Yüksek Okul Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Karlıdağ, Müdür Yardımcısı Cumali Aydoğan ve Öğretim Görevlisi Niyazi Doğan tarafından karşılanan Başkan Çakır, Okul Müdürü Hüseyin Karlıdağ’dan okul ve öğrenciler hakkında bilgiler aldı.
‘Türkiye’nin Yönetim Yapısı’ dersinde kısa bir açıklama yapan Öğretim Görevlisi Niyazi Doğan, zaman zaman yerel idarecileri davet ederek, öğrencilere ders anlattırdıklarını belirterek, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a davetlerine icabet ettiği için teşekkür etti.
ÇAKIR: “YERELİ GÜÇLÜ OLAN ÜLKELERDE DEMOKRASİ DAHA GÜÇLÜ”
‘Türkiye’nin Yönetim Yapısı İçinde Yerel Yönetimler’ konusunda öğrencilere ders anlatan Başkan Ahmet Çakır, yerel yönetimlerin çok önemli olduğunu belirterek, yereli güçlü olan ülkelerde demokrasinin daha güçlü olduğunu söyledi. Yerinden yönetimin insanların yaşam kalitesi açısından daha faydalı olduğunu kaydeden Başkan Çakıri, “Türkiye’de yerel yönetimler yeteri kadar güçlenmemiştir. Ancak son dönemlerde özellikle Büyükşehir statüleri ve diğer uygulamalar yerel yönetimleri güçlendirmiştir. Ancak Büyükşehir düşüncesinde biraz geç kaldık. Yerel yönetimlerin yetki ve imkanlarının daha çok artırılması, daha çok güçlendirilmesi gerekir. Malatya 20-30 yıl önce büyükşehir olsaydı, şimdi çok daha farklı bir şehir olurdu. Hem planlı ve programlı bir gelişme olur, hem de maliyetler daha az olurdu. Büyükşehir olmadan önce Malatya merkezde 12 farklı tüzel yapı vardı. Hepsinin uygulamaları da birbirinden farklıydı. Bu farklı uygulamalar da şehrin geleceğini tıkıyordu. Gelişmiş ülkelerde imar planları kanun gibidir ve asla değiştirilmez. Oysa bizde imar planları bile değiştiriliyor. Değiştirilen imar planları şehrin geleceğini karartıyor. Büyükşehir statüsünün en büyük avantajlarından bir tanesi, şehrin bir bütün olarak tek elden planlamasıdır. Gerek imar bütünlüğü, gerek altyapı ve ulaşım bütünlüğü şehir genelinde belli bir standardın yakalanmasına imkan sunuyor, mecbur kılıyor” diye konuştu.
“SİSTEM KURMANIZ GEREK”
Başkan Çakır, sahanın iyi yönetilmesi için doğru sistem kurulması gerektiğini söyledi. Doğru sistemin kurulmasından sonra yönetmenin kolay olacağını belirten Çakır, “Şehri her yönüyle planlamanız gerekiyor. Belirli bir hedef koyarak, o hedefe ulaşmak için, şehri kaliteli hale getirmek için yatırım ve hizmetler yapmanız gerekiyor. Kısa, orta ve uzun vadeli projeler üreterek, bir taraftan günübirlik ihtiyaçları karşılarken, bir taraftan da şehri bütün olarak geleceğe hazırlamanız gerekiyor” dedi.
“BELEDİYECİLİK EKİP İŞİDİR”
Yerel yönetimlerde kişilerin tek başına başarılı olamayacağını belirten Çakır, Belediyeciliğin bir ekip işi olduğunu söyledi. Stratejik planların sağlıklı bir şekilde yapılması ve birimlerin iyi yönetilmesi gerekliliğinin altını çizen Başkan Çakır, öğrencilere tavsiyelerde bulunarak; yapılacak işin çok iyi araştırılması, emin olduktan sonra kararlılıkla yapılması, başarının temelinde işin sevilmesi ve samimi olunması, ekip-takım çalışmasının yapılması, fikirlere açık olunması, baktığını görmesi, farklılıkların çok önemli olduğu, kendini geliştirmesi ve bilgili olunması gerektiğini kaydetti.
ÇAKIR’A TEŞEKKÜR PLAKETİ
Ders sonunda öğrencilerden gelen soruları da yanıtlayan Başkan Çakır’a, okul yönetimi ve öğrenciler tarafından teşekkür plaketi verildi. Ayrıca öğrencilere tez ödevi olarak verilen ve bastırılan ‘Ben Belediye Başkanı Olsam’ kitapçığı da hediye edildi.