TÜBİTAK tarafından bu yıl 46.sı düzenlenen Ortaöğretim öğrencileri arası araştırma projeleri yarışması bölge finallerine Fatsa Cahit Zarifoğlu Anadolu Lisesi’nden 2 proje davet edildi.
Samsun’da 30 Mart 2 Nisan 2015 tarihleri arasında yapılacak bölge sergisine matematik dalında danışman öğretmenliğini İrfan Kömür’ün yaptığı Arda Zeren’in hazırladığı "Altın, Gümüş ve Bronz Oranı Veren Üreteç Fonksiyon ve Özellikleri” adlı proje; sosyoloji dalında danışman öğretmenliğini Özay Nuri Aksoy’un yaptığı Ahmet Can Çeküç’ün hazırladığı "Çözüm Sürecine Katkıda Bulunabilecek Bir Çalışma Alanı Karadeniz’de Mevsimlik Fındık İşçiliği” projesi bölge sergisinde ilçemizi temsil edecek.
Bu projeler ortaöğretime devam etmekte olan öğrencileri temel ve sosyal bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TÜBİTAK-Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı’nca bilgisayar, biyoloji, fizik, kimya, matematik, coğrafya, psikoloji, sosyoloji, Türk dili ve edebiyatı ve tarih olmak üzere 10 dalda düzenlenen yarışmaya bu yıl 22 bin 254 öğrencinin hazırladığı toplam 10 bin 418 proje başvurusu yapıldı. Geçen yıla oranla proje başvuru sayısında yaklaşık yüzde 28 artış görüldü.
Samsun bölgesine dahil olan Amasya, Giresun, Kastamonu, Tokat, Samsun, Sinop, Ordu illerinden 1387 proje başvurusu yapılmış. Ordu’dan da 14 proje davet edilen ilk yüz proje arasında. Bu 14 projeden iki tanesi de Fatsa Cahit Zarifoğlu Anadolu Lisesi’nin oldu. Samsun bölgesinde yapılacak yarışmalar sonunda bölge finalistleri belirlenecek. Ödül alan öğrencilere ve danışmanlarına başarı Belgesi ve para ödülü verilecek. 12 bölgede finalist olarak belirlenen projeler final yarışması için mayıs ayında Ankara’ya davet edilecek. Ankara’da düzenlenecek yarışma sergisinde projeler jürilerce tekrar değerlendirilecek ve değerlendirme sonucunda her dalda derece alan öğrenciye, danışman öğretmenine ve okullarına başarı belgeleri ile, öğrencilere ve danışmanlarına para ödülleri verilecek. Sergilenen projelerin değerlendirilmesi sonucunda proje uygun bulunursa bir proje sahibine/sahiplerine Yılın Genç Araştırmacısı Ödülü verilecek.
Konuyla ilgili olarak Fatsa Cahit Zarifooğlu Anadolu Lisesi Okul Müdürü Yüksel Acar yaptığı açıklamada, “Öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin başarısı bizleri son derece mutlu etmiştir. İlçemizden bölge finaline gidecek üç projenin ikisinin okulumuzun hazırlamış olduğu projeler olması bizleri ayrıca mutlu etmiştir. Cahit Zarifoğlu Anadolu Lisesi ailesi olarak öğrencilerimize ve öğretmenlerimize bölge finallerinde başarılar diliyoruz. Bölge finallerinden de güzel haberlerini bekliyoruz” dedi.