Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı servis şoförlerine 26 yaş sınırı getirilmesi ile ilgili olarak değerlendirmede bulunan Kayseri Minibüsçüler ve Servis İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Yavuz Ay, “Olgunlaşmış insanların direksiyon başında olması mutlaka kaliteyi arttıracağı kanaatindeyim” dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından servis şoförlerine 26 yaş sınırı getirilmesi, E sınıfı sürücü belgesine sahip olma şartının 3 yıldan 5 yıla, B sınıfı sürücü belgesine sahip olma şartının ise 5 yıldan 7 yıla çıkartılması ile ilgili olarak değerlendirmede bulunan Kayseri Minibüsçüler ve Servis İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Yavuz Ay, “Ulaştırma Bakanlığımızın almış olduğu karara tabi ki saygı duyulması gerekir. Mesleğimizin daha üst seviyelere çıkması adına zannedersem bakanlığımızın yapmış olduğu açıklamada biraz daha tecrübeli şoför arkadaşlarımızın görev almasından yana karar aldıklarını düşünüyoruz. Aslında en önemli şey belki bunu kendi sektörümüz olarak da düşünüyorum. Bakanlığa bir eleştirimiz en önemlisi acaba bu kararlar alınırken sahada olan biz esnaf gruplarından, meslek odalarından ya da federasyondan bir görüş alındı mı? Ya da burada ne amaçlanıyor? Tecrübe muhakkak önemlidir fakat E sınıfı ehliyetler için 5 yıl şartı aranması bana çok mantıklı gelmiyor. B sınıfında 7 yıl tecrübe veya 26 yaş sınırı, olgunlaşmış insanların direksiyon başında olması mutlaka kaliteyi arttıracağı kanaatindeyim. Biz meslek odası başkanlarından bu konuda görüş alınarak bazı uygulamaların hayata geçirilmesi bence çok daha mantıklı olur” diye konuştu.
Ehliyetlerdeki tecrübe yılının arttırılmasına değinen Ay, “B sınıfı ehliyetlerde 7 yıl, E sınıfı ehliyetlerde de 5 yıl tecrübe aranıyor. Acaba B sınıfı ehliyet ile E sınıfı ehliyet arasındaki fark bu kadar farklı mıdır? Sadece bir koltuk farkı ile E sınıfa geçiş yapılabiliyor. Ben bu konuda ciddi anlamda şoför arkadaşlarımızın mağduriyet yaşayacağı kanaatindeyim. Buradaki amacımız kaliteyi getirmekse, bu mesleği koruma altına almaksa, savunmasız bir kesime hitap edildiğini anlatmak ise bence çok daha kaliteli şeylerin yapılması kanaatindeyim” şeklinde konuştu.
‘E sınıfı ehliyetlerde 5 yıl tecrübe aranması bana çok mantıklı gelmiyor’ diyen Ay, “Bu konuda bir eleştirim var ama bununla beraber bizler esnaf odaları olarak bu hizmetin çok kaliteli olması adına ciddi çalışmalar yapıyoruz. Örnek vermek istiyorum; Ulaştırma Bakanlığının servis hizmet yönetmeliğinde 12 yaş sınırı varken bizim araçlarımızın yüzde 90’ı 0-5 yaş arasında hizmet veriyor. Yine servis hizmet yönetmeliğinde araç takip sistemi zorunlu olmadığı halde Kayseri’deki tüm araçlarda takip sistemini zorunlu hale getirdik. Yine daha da önemlisi araçlara kamera sistemini getirdik. Araçlarımızın tamamında da güvenlik açısından şoförlerimiz ve öğrencilerimiz ne şartlarda gidip gelebiliyor kamera sistemi ile kontrol ediliyor. Bunun da biz hatta takip şifrelerini öğrenci velilerimize kadar veriyoruz. Bence bunun ötesinde öğrenci servisleri için söylüyorum; eğitim sezonumuz başladı. Bugüne kadar 4-5 aylık süreç içerisinde 20’nin üzerinde eğitim seminerleri düzenledik. Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.