Yozgat’ta İstiklal Marşı’nın Kabulünün 94’üncü Yıl Dönümü ve İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenlendi.
Yozgat Belediyesi Bilal Şahin Kültür Merkezi Salonunda Erdoğan Akdağ Fen Lisesi öğrenci ve öğretmenleri tarafından düzenlenen programa Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, İl Jandarma Komutanı Albay Selçuk Yıldırım, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, daire müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulup ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra programın açılış konuşmasını yapan Erdoğan Akdağ Fen Lisesi Müdürü Hüseyin Kaya, her milletin tüm insanlığa arman ettiği fikir ve sanat adamlarının bulunduğunu belirterek, “Bizim tar damgasını vuran bu büyük şahsiyetlerden biri de Mehmet Akif Ersoy’dur. O yakın tarihimizin bağımsızlık ve var olmak mücadelesini tüm dünyaya milli marşımızla haykıran milli şair ve mütefekkirimizdir” dedi.
Daha sonra konuşan Erdoğan Akdağ Fen Lisesi Tarih Öğretmen Sabit Akyol, geçmişini hatırlamayan milletlerin gelecekte yaşama haklarının olmayacağını belirterek, “ Bundan 94 yıl önce milletimizin var oluş mücadelesi verdiği, ateşten gömleği giydiği, işgalci düşmanların memleketimize dört bir yandan saldırdığı, vatan evlatlarının maneviyata her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğu, sadece edebiyatımızın değil, şanlı tarihimizin de en büyük şahsiyetlerinden olan merhum Mehmet Akif Ersoy’un kaleminden dökülen o muhteşem şiirin TBMM tarafından milli marş olarak kabul edildiği günün yıl dönümündeyiz. İstiklal Marşı canına kastedilen bir milletin dünyanın sömürgeci güçlerine karşı, Türk Milletinin bin yılda eriştiği iman ve ahlak yüceliğinin, irfanının ve fikir olugunluğunun bir başkaldırı destanıdır. Akif, İstiklal Marşında haykırdığı üzere zaferden ve kurtuluştan çok emindir. Çünkü o çok iyi bilmektedir ki mücadele için gereken azim sebat vatan sevgisi ve tahakküm gibi melekeleri başka milletler mekteplerde öğrenirken, biz ecdadımızdan ve Kuran’ın ruhundan öğrendik. İşte bu ruhtur ki Türk Milletine Çanakkale ve İstiklal Savaşını kazandırmış ve Anadolu’yu ebedi vatan yapmıştır” dedi.
Mehmet Akif, milli mücadelenin başından beri Türk Milletinin bu haklı mücadelesinden başarı ile çıkacağına yürekten inanmış, ümitsizliğe düşmemiştir. Mehmet Akif, milli harekete destek sağlamak amacıyla Ankara’dan yurdun dört bir yanına gitmiş, vaazlar vermiştir. Sesini duyurduğu insanlara ümitsizliğe kapılmamalarını nifak oyunlarına gelmemelerini birlik ve beraberliklerini kaybetmemelerini istiklali düşünerek azim, sebat, gayret ve inanç içerisinde çalışmalarını terkinleriyle uyarmıştır. Dünden bugüne Türk devlet ve milletine, Türk vatanına, Türk kültür ve medeniyetine teri, kanı ve kalemiyle hizmet edenlere vatanımızın imarı, milletimizin mutluluğu için çalışanlara gönülden teşekkür ediyor, vefatının 79’uncu, İstiklal Marşımızın kabulünün 94’üncü yıldönümünde bizlere bu gücü ve inanı miras bırakan büyük şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u minnet ve rahmetle anıyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından program Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı konulu video gösterildi. Daha sonra öğrenciler Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı şiirleri ve İstiklal Marşını okuldu, yine şairin "Seyfi Baba" isimli Manzum Hikayesi’nin öğrenciler tarafından canlandırılması ise son buldu.
Program sonunda konuşan Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, aziz milletimizin milli ve manevi ruhunu yansıtan İstiklal Marşımızın yazarı Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u saygı ve rahmetle andığını belirterek, programı hazırlayan Erdoğan Akdağ Fen Lisesi, müdürü, öğretmen ve öğrencilerine teşekkür etti.