Erzincan Mengücek Gazi Eğitim Araştırma Hastanesinde Kalp Damar Cerrahi bölümünde Yardımcı Doçent olan Dr. Oruç Alper Onk memleketi Iğdır’da bulunan amcası Selahattin Onk’un (74) rahatsızlığını öğrenmesi üzerine amcasına açık kalp ameliyatı yaparak sağlığına kavuşturdu.
Yardımcı Doçent Dr. Oruç Alper Onk tedavi etmek üzere Erzincan’a çağırdığı amcasına yapılan tetkikler sonucu kalbindeki 3 damarın %95 oranında kapalı olduğu öğrenince amcasına açık kalp ameliyatı yaparak sağlığına kavuşturdu.
Selahattin Onk yaptığı açıklamada sürekli göğsünde ağrı hissettiğini ve çabuk yorulduğu yeğeninde tavsiyesi üzerine doktora gittiğini belirtti.Daha sonra Selahattin Onk’a yapılan tetkikler sonrası rahatsızlığının ciddi boyutta olduğunu öğrenmesi üzerine kalbini ve kendisini yeğeninin ellerine emanet ettiğini ifade etti.Geçirdiği ameliyat sonrası yeğenine ve Doktor arkadaşı Mehmet Aksüt ile birlikte yeniden sağlığına kavuştuğunu ve ameliyatının çok başarılı geçtiğini söyledi.
Yapılan ameliyat sonrası bir açıklama bulunan Dr Oruç Alper ONK ise şu açıklamada bulundu;"Iğdır da yaşayan amcamın özellikle eforla gelen göğüz ağrısı şikayetini telefonla arayıp bana söylemesi birlikte bir kardiyologa görünmesini önerdim orada kardiyolog yaptıkları tetkikler sonrasında kroner anjiyografi yapılmasını uygun gördü. Fakat Iğdır da olmadığı için başka bir merkeze sevk ettiler. Bunun üzerine amcamı ben Erzincan’a davet ettim. Burada korner anjiyografi yaptığımızda bizde böyle bir sonuç beklemiyorduk. Korner anjiyografi sonucunda kalbin sol sistemini ve sağ sistemini besleyen kroner arterler üzerinde %95 ve %99 gibi kritik darlıklar ve uzun sekmentli darlıklar tespit ettiler. Bu tip darlıklarında stentle balonla yada medikal takiple düzelmesi mümkün değil. Amcama Baypas ameliyatının uygun olacağını düşündük ve hazırlıklarına başladık.”
“Burada iki senenin içerisinde 400 yakın açık kalp ameliyatı gerçekleştirdik ben ve Dr Mehmet Aksüt ile birlikte. Aldığımız sonuçlarda çok iyi. Avrupa standartlarının üzerinde başarılar elde ettik Bende Dr Mehmet Aksüt’e bizden özenli daha iyi kim yapabilir burada yapalım amcamın ameliyatını dedim ve birlikte gerçekleştirdik üç damarına baypas yaptık. Allah’a şükür ameliyatı da gayet iyi geçti.”
“Amcamın Ameliyatında ilk başta bir heyecan oldu. Ama sonra bu kısa sürede bu geçti. Birde Dr. Mehmet arkadaşımın olması beni çok rahatlattı. Eğer ameliyatta bir heyecan olsa elim titrese yanımda bulunan Dr Mehmet’e bırakırım düşüncesi beni çok rahatlattı. Onun rahatlığı ile hiç korkmadan ameliyatı başarılı bir şekilde yaptık. Allah yardım etti gayette güzel oldu ameliyatta başarılı geçti. Ameliyat sonrası da herhangi bir komplikasyon yaşamadık. Bugün de sağlıklı bir şekilde Iğdır’a inşallah yolcu edeceğim.”
“TIP dünyasında cerrahların basit ameliyatlar dahil olmak üzere 1 derecede yakınlarının ameliyatlarına girilmesinin çok fazla etik kabul edilmediği ifade edilirken Dr Oruç Alper ONK amcasını açık kalp ameliyatını ekip arkadaşı olan Yardımcı Doçent Dr Mehmet Aksüt ile birlikte yaklaşık üç saatlik bir çalışmanın ardından başarılı bir şekilde tamamladığını ifade etti.
Ekip arkadaşı Dr. Mehmet Aksüt ise yaptığı açıklamada şu görüşlerde bulundu; "Benim içinde çok özel bir ameliyat oldu En yakın arkadaşımın amcasını ameliyat ettik. Allaha çok şükür başarılı bir ameliyat gerçekleştirdik amcamız sağlığına kavuştu Bugünde kısmetse taburcu edeceğiz." Dedi.