Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, ’Ahilik Haftası’ kutlamaları kapsamında, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı ile Büyükşehir Belediye Başkanını ziyaret etti.
Dinçer ve yönetim kurulu üyeleri, ’Ahilik Haftası’ kutlamaları kapsamında, Vali Özdemir Çakacak’ın ardından Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan’ı ziyaret etti. Dinçer, günün anısına Tuğamiral Demirhan’a bir buket çiçek taktim ederek hafta ile ilgili bilgi verdi. Dinçer ve yönetim kurulu üyeleri daha sonra Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanhettin Kocamaz’ı ziyaret etti. Başkan Kocamaz’a günün anısına çiçek taktim eden Dinçer, Ahiliğin esnaf teşkilatı için çok önemli bir kültür olduğunu söyledi.
Ahiliğin 12. yüzyılda ortaya çıkıp bütün mesleki dallarda faaliyet gösteren, esnafı bir çatı altında toplayan insan odaklı bir kültür olduğunun altını çizen Başkan Dinçer, “ Ahilik insan odaklı, insanı sadece ticari anlamda değil, ahlaki ve dini yönde de eğiten köklü bir kültürdür. Bunları yaparken ticari ahlakı da esas almaktadır. Biz o kültürü yaşatmak amacıyla mücadele ediyoruz. Bugün bile baktığımızda cumhuriyet döneminin TSE, Patent Enstitüsü, Ticaret Müdürlüğü, kooperatifler, odalar gibi bir çok kurumunun temelini Ahilik oluşturmaktadır" dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da kültürün medeniyetini yüce Türk milletinin oluşturduğunu, ancak yaşanan yozlaşmalar ve kaybolan bazı değerlerle birlikte kendi kültürümüzü başkalarından alarak öğrendiğimizi söyledi. Bugün Almanya’daki eğitim sisteminin temelini Ahiliğin oluşturduğunu, yine Amerika’da tımar sisteminin halan uygulandığının altını çizen Kocamaz, “Yüce Türk milleti, Orta Asya’dan bugüne her türlü bilim dalında öncülük yapmış ama bunlar gelecek nesillere aktarılamamış. Ecdadımızdan aldığımız değerleri başkasından öğrenmek zorunda kalıyoruz. Daha fazla araştırmak ve daha çok bilinçlenmek zorundayız. Bugün sizler 700 yıllık bir geleneği yaşatmak ve kamu oyuna anlatmak adına bu işe gönül vererek yola çıktınız. Bu kültürün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması adına verdiğiniz mücadelenin olumlu sonuçlar vermesini umut ediyor ve tüm esnafımızın Ahilik haftasını kutluyorum” diye konuştu.