Türkiye ve Cibuti Cumhuriyeti arasında gençlik ve spor alanında imzalanan anlaşma, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Türkiye ile Cibuti Cumhuriyeti arasında gençlik ve spor alanında ilişkilerin güçlendirilmesini hedefleyen anlaşma, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İki ülke arasında spor alanındaki ilişkilerin geliştirilmesini ve güçlendirilmesini teşvik eden anlaşmaya göre, yetenekli sporcular arasında değişim yapılabilecek ve sporun yaygınlaşması, kadınların spora teşviki için çalışılacak. Bunun yanı sıra iki ülke engelli sporuna destek olacak.
İmzalanan anlaşmada Türkiye’nin oldukça hassas davrandığı dopinge ilişkin madde de bulunuyor. Birbirine spor alanında pek çok konuda destek olacak olan iki ülke, sporun himayesi, spor müsabakalarının organizasyonu, sponsorluk, spor hekimliği ve dopingin önlenmesi alanlarında uzman değişimleri yapacak. Uzman değişimleri ile deneyimler de paylaşılacak.
Olimpik merkezlerde eğitilmek üzere Türkiye ve Cibuti arasında yetenekli sporcuların, spor heyetlerinin, antrenörlerin davet edilmesi gibi değişimlerin yanı sıra milli takımlara ortak kamplar hazırlanması ve müsabakalara karşılıklı davetler de anlaşmada yer alıyor.
İKİ ÜLKE GENÇLERİ BİRLİKTE YETİŞECEK
Gençlik için karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi ve gençlerin ihtiyaçlarına bağlı teşvik edici maddeler de anlaşmada yer alıyor. Maddelerin temelini ise gençler arasında bilgi ve deneyim paylaşımını artırıcı faaliyetlerin düzenlenmesi oluşturuyor. Bunlardan bazılarını toplumsal felaketler, nikotin ve uyuşturucu madde bağımlılığı ile mücadele, gençlik kamplarına yönelik ortak projeler üretme, gençlik festivalleri, bilişim ve iletişim teknolojilerinde geliştirici projeler ve dezavantajlı gençler ve gençlerin karşılıklı değişimi ve hareketliliğine yönelik projeler içeriyor. Anlaşmada ayrıca, hem spor hem de gençlik alanında eğitim noktasında işbirliğini içeren maddeler yer alıyor. Buna göre gençler arasında milli, manevi ve kültürel mirasların bilincini canlandıracak faaliyetler düzenlenecek. Gençlik ve spor alanında ulusal ve uluslararası konferanslar ve kurslar düzenlenerek, uzmanlar davet edilecek.