Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2015 Düşük Faizli Kredi Uygulama Tebliği’nin yayınlandığını açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Bakanlığın üreticilerin finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla 2004 yılından itibaren kullandırılan, düşük faizli kredi uygulamasına 2015 yılında da devam edildiği belirtilerek T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla, gerçekleştirilecek ve toplam 29 kalemde birçok tarımsal faaliyet alanını kapsayan bu uygulama ile tarımsal maliyetler azaltılarak, üreticinin gelir seviyesinin yükseltilmesinin hedeflendiği vurgulandı.
Açıklamada şöyle denildi:
“Damızlık süt sığırı yetiştiriciliği, damızlık etçi ve kombine sığır yetiştiriciliği, damızlık düve yetiştiriciliği, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, büyükbaş hayvan besiciliği, kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliği, su ürünleri yetiştiriciliği, çok yıllık yem bitkisi üretimi, modern basınçlı sulama ve yurtiçi sertifikalı tohum, fide, fidan üretimi konularında yüzde 100, diğer konularda yüzde 25 ile yüzde 75 arasında faiz indirimi sağlayan ve 14 Mart 2015 tarihinde yayınlanan 2015/8 sayılı uygulama Tebliğinde belirtilen teknik kriterler kapsamında kullandırılacak olan, düşük faizli kredilerinden faydalanma imkânı sağlanmıştır.
Hayvancılık, arıcılık ve su ürünlerinden kontrollü örtü altı tarımı, stratejik bitkisel üretim, yenilenebilir enerji yatırımları, sulama ve iyi tarım uygulamalarından, organik tarıma kadar birçok tarımsal faaliyeti içine alan düşük faizli kredi uygulamasında; Damızlık süt sığırı yetiştiriciliğinde üst limit 12,5 milyon TL, Yurtiçi sertifikalı tohum, fide, fidan üretimi ve kontrollü örtü altı tarımında üst limit 10 milyon TL, Damızlık etçi ve kombine sığır, damızlık düve yetiştiriciliği ve kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliğinde üst limit 7,5 milyon TL dir. Küçükbaş hayvan besiciliği ve yetiştiriciliği, su ürünleri yetiştiriciliği, yurtiçi sertifikalı fidan kullanımı, iyi tarım uygulamaları ve organik tarım uygulamaları ve lisanslı depoculuk yatırımları 5 milyon TL, Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğive kanatlı sektöründeüst limit 3 milyon TL, Çok yıllık yem bitkisi üretimi, süs bitkisi üretimi konularında 2,5 milyon TL, Su ürünleri avcılığı, stratejik bitkisel üretim konularında 2 milyon TL, Tarımsal mekanizasyon, modern basınçlı sulama, küçükbaş hayvan besiciliği ve arıcılık konularında 1,5 milyon TL, Hindi besiciliği, yurtiçi sertifikalı tohum fide kullanımı konularında 1 milyon TL, Yaygın bitkisel ve hayvansal üretim, arazi alımı 500.000 TL olarak belirlendi.”
Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin 2015 Yılı Tebliğinde Yer Alan Önemli Değişiklikler ise şöyle sıralandı:
-“Damızlık Etçi Sığır” yetiştiriciliği kapsamı genişletilerek “Damızlık Etçi ve Kombine Sığır Yetiştiriciliği” şeklinde değiştirilerek kombine ırklar 2015 yılı tebliği kapsamına alınmıştır.
-Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde daha önceki yıllarda desteklenen Saanen, Saanen melezi, Kilis, Damascus, Ankara ve Kıl keçisi ırkları yerine tüm keçi ırkları kapsama alınmıştır.
-Arıcılık Yatırımlarında yabani hayvanlara önlem alınması açısından elektrikli çit sistemi kapsama alınmıştır.
-Hindi Besiciliği ilk defa 2015 yılı tebliğinde yer almıştır.
- Lisanslı Depo Yatırımları tebliğ kapsamına alındı. Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu ve Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Yönetmeliği hükümleri kapsamında kurulmuş/kurulacak Lisanslı Depo Yatırımları kapsamda değerlendirilmiştir.
-Stratejik Bitkisel Üretim başlığına yer verildi. (Ekonomik değeri yüksek ve arz açığı olan ürünlere yönelik yapılan üretim) Bu çerçevede Aspir,yağlık ayçiçeği, kolza,kanola, kütlü pamuk, soya, susam, yağlık zeytin üretimini stratejik bitkisel üretim kapsamına alınmıştır.
-İşletmelerin kendi elektrik ihtiyaçlarını yenilenebilir enerji kaynaklarından (güneş ve biyokütle) üretmek için gerekli olan tesis ve alet ekipman alımları kapsama alınmıştır.”
Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi kullanmak isteyen üreticilerin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi kooperatifleri şubelerine başvurmaları gerektiği bildirildi.