İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve şehrin en büyük Hayvan Bakım Evi olma özelliğini taşıyan ve hayvanseverlerin eleştiri oklarına hedef olan Sarıyer Kısırkaya Hayvan Bakımevi, sokak hayvanlarına hizmet vermeye başladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan ve 700 dönümlük alana inşa edilerek İstanbul’un en büyük Hayvan Bakım Evi olma özelliğine sahip olan Sarıyer Kısırkaya Hayvan Bakım Evi, kapılarını İHA’ya açtı. Bir grup hayvanseverlerin şiddetli eleştirilerinin hedefi olan Hayvan Bakım Evi, İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki tüm ilçe belediyelerine hizmet vermek üzere planlanan merkezde sokak hayvanları için her şey düşünülmüş. Alttan ısıtmalı yavru hayvan bölümlerinden, en ileri teknoloji ile donatılmış ameliyathanelere kadar merkezde veteriner hizmetleri açısından sokak hayvanlarının tedavilerinde ve bakımlarında ihtiyaç duyulabilecek tüm donanımlar mevcut durumda.
Tesis ilgili bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanı Bayram Ali Çakıroğlu, Hayvan Bakım Evi’nin İstanbul’un Avrupa Yakası’ndaki tüm ilçe belediyelerine hizmet vereceğini belirtti.
Kısırkaya Bakımevi’nin en zor ameliyatların yapılabilmesine imkan veren teknolojilerle donatıldığını belirten Çakıroğlu, kamuoyundaki eleştirilere de yanıt verdi.
Bakımevi’nde aynı anda 20 bin hayvanın barınmasının söz konusu olmadığını belirten Çakıroğlu "20 bin sayısının merkezin bir yılda yapabileceği toplam kısırlaştırma sayısı olduğunu vurguladı. Çakıroğlu, tesisin 700 dönümlük alana kurulduğunu belirterek, "300 dönüm civarında kapalı tesis alanı var. Yine bu alanda 200 adet 500 metrekarelik 20 hayvanın tek bir alan içerisinde barınacağı bahçeli yaşam alanlarımız var. Bu yaşam alanlarıyla birlikte beş adet ameliyat ünitelerimiz, 10 tane tedavi ünitesi ve 5 tane de yavrulu anneli bakım alanımız mevcut. Bu alanımızı kullanma noktasında ilçe belediyelerimizle birlikte burada çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Özellikle İstanbul’da birçok ilçemizin hayvan bakım evi ya da barınağı diyebileceğimiz veya operasyonel işlem yapabilecekleri herhangi bir alan söz konusu değil. Bazı belediyelerimizin bu tarz alanları yok. Bu belediyelerinde çalışma alanı olarak burayı kullanabilmeleri imkan sağlayacak yani İstanbul’da hayvan rehabilitasyonu adına bütünleşik olarak çalışa bileceğimiz bir tesis bir alan olarak inşa edildi” diye konuştu.
“AMELİYATHANELERİMİZİN DE BULUNDUĞU BÜYÜK BİR TESİS”
Hayvan Bakım Evi’nde sokak hayvanlarına her türlü bakım hizmetinin verildiğini belirten Çakıroğlu, “Kısırlaştırma işlemleri, ikinci derece kırık operasyonlarını yapabileceğimiz hatta en önemli özelliğiyle Türkiye’de olmayan ama bizim tesisimizde var olan doppler cihazı ile hayvanların iç organlarına müdahale edilmesi gerektiğinde ileri operasyonel faaliyetleri sürdürebileceğimiz ameliyathanelerimizin de bulunduğu büyük bir tesis. Şehir içerisinde normal bir zamanda trafik kazalarında ölen, doğal ölümler ya da bunların dışında sahipli hayvanlarında ölebildiği durumlarda insanların hayvanlarını gömebileceği alanları talep etmeleri söz konusu. Bu talepleri bu alanlarda değerlendirmiş olacağız, gömü faaliyetlerini de bu alanlarda yapmış olacağız.” şeklinde konuştu.
Sokak hayvanlarına taktıkları mikroçip’le hayvanlara hangi işlemi yaptıklarını kayıt altına aldıklarını belirten Çakıroğlu, “Bu tesisimizde yaptığımız çalışmalarda kısırlaştırma operasyonları yaptığımız hayvanlara mikroçip takarak onları kayıt altına alıyoruz. Hangi tarihte hangi operasyonu yaptığımızı ya da hangi aşılamayı o hayvana yaptığımıza ilişkin kayıtlar sistemimiz üzerinde kayıtlı oluyor. Böylelikle hayvanlara ne zaman hangi işlemin yapıldığını, aşı zamanlarını, geçirdiği tedavileri takip etmiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Çakıroğlu, kamuoyundaki eleştirilere de yanıt vererek, "Bu tesisimizin maksimum kısırlaştırma yapabilme kabiliyetini biz 20 bin olarak ifade ediyoruz. Ama bu tesiste 20 bin hayvan barındırılacak gibi bir ifade ile lanse ediliyor bu doğru değildir. Bu tesisin maksimum kapasitesi burada yaşayabilecek hayvan sayısını 4 bin olarak ifade ediyoruz. Bin 650 hayvanımız da buraya gelip geçici, operasyondan sonra tekrar doğal ortama bırakılacak şekilde döngü halinde olacak. Yani burada sabit maksimum 4 bin yaşayabilecek ve özellikle yaşaması noktasında düşünülen hayvanlar da yaşlı olanlar, kendi kendine barınamayacak, kendine yetemeyecek hayvanlar ve engelli hayvanlar" diye konuştu.