DÜZCE (AA) - ÖMER ÜRER - ÖMER FARUK CEBECİ - Düzce'nin Cumayeri ilçesinde, önceki yıl Ramazan ayının 12. gününde traktöründe uzun namlulu silahlarla öldürülen Halit Karabulut'un, kan davası nedeniyle bir yıl sonra yine Ramazan'ın 12. günü öldürülen, benzer traktör kullanan komşusu Sait Tatu sanılarak yanlışlıkla öldürüldüğü ortaya çıkması, ailesini hem şaşırttı, hem üzdü.

Halit Karabulut'un eşi Aynur Karabulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin ufak tefek tarla sınırlarıyla ilgili sıkıntıları bulunduğunu fakat bunların da ölümüne sebep olabilecek büyük tartışmalar olmadığını söyledi.

Eşi öldürüldükten sonra neredeyse herkesten şüphelenir hale geldiğini belirten Karabulut, "Sonradan olayın bir yanlışlık olduğunu öğrenince çok üzüldük. İnsan bir şey konuşamıyor. Yaklaşık bir buçuk yıldır kimin yaptığı, niçin ortaya çıkmadığının sıkıntısı var üzerimizde. Bir tek kendi ailemden şüphelenmedim, böyle bir şeyi yapacaklarına ihtimal vermedim. Başka yerlerden şüphelendik ama çıkan sonuç çok daha farklıydı" dedi. 

Eşinin işinde gücünde, dışarıya çok çıkmayan ve evine bağlı bir insan olduğunu vurgulayan Karabulut, "Eşim evden çıkar köye gider, işini yapar eve gelirdi.  Kimseyle doğru düzgün bir tartışması olmazdı. İlk öldürüldüğünde bile ben inanmadım. Bunun nasıl olabileceği hakkında uzun zaman düşündüm. Gerçekten çok büyük acılar çektim" diye konuştu.

Komşuları olan ve geçen yıl Ramazan ayında eşi gibi traktör üzerinde öldürülen Sait Tatu'nun ailesiyle her zaman görüştüklerini anlatan Karabulut, şunları söyledi:

"Sait Tatu ve ailesiyle dışarıda, pazarda karşılaşırdık. Komşuluk yaptığımız için görüşüyorduk. Olay netleşmeden yanlış karar vermek istemedik. Olay şimdi netleşti, katiller yakalandı. Polisler yoğun mesai harcadılar. Bir duyum aldıklarında benimle paylaştılar, ben bir şey duyduğumda onlara ilettim. Hepsinden Allah razı olsun." 

- "Bu nasıl bir yanlışlık" 

Yanlışlık olduğun ilk öğrendiğinde  'nasıl böyle bir hata yapabilirler'  diye çok şaşırdığının altını çizen Karabulut, şöyle konuştu:

"Ramazan günü hiç acımadan, kim olduğunu bilmeden nasıl yapabilirler diye çok üzüldük, şaşırdık. Eşimin traktörü koyduğu kuruluk dediğimiz bir yer var. Sait ağabey kar yağdığında eşimden rica ederdi, 'kar eriyene kadar oraya koyabilir miyim' diye. Eşim insanlarla muhabbet etmesini severdi ve ricalarını kırmazdı. Bizim traktör ile Sait abinin traktörü kış boyunca aynı yerde dururdu. Belki de ondan bir karışıklık yaşanmıştır diye düşünüyorum ama bu nasıl bir yanlışlık aklım almıyor. Adaletin yerini bulacağına inanıyordum. Herkes hak ettiği cezayı alır inşallah. "

- Ramazan ayının 12. günü

Aynur Karabulut, eşinin Ramazan ayının 12. günü öldürüldüğünü, aradan geçen bir yıla yakın sürenin ardından yine Ramazan ayının 12. günü komşuları Tatu'nun cinayete kurban gittiğini anımsatarak, "Katiller, yaklaşık 30 yıl önce komşumuz Sait Tatu'nun babalarını Ramazan ayının 12'sinde öldürüdüğü için bu günü seçmişler. Aslında eşimi öldürdüklerinde yanlış kişiyi öldürdüklerini fark etmişler fakat komşumuz Tatu'yu öldürmek için Ramazan ayının 12'sini beklemişler. Bu kan davası bizim canımızı yaktı. Ailemiz dağıldı. Allah onları bildiği gibi yapsın. Cezalarını çeksinler, hatta orada çürüsünler isitiyorum" ifadesini kullandı.

Eşinin öldürüldüğü traktöre çok iyi bakarak muhafaza ettiğini dile getiren Karabulut, şunları söyledi:

"Eşim traktörü Bursa'dan alıp gelmişti ve onu çok seviyordu. İlk aldığında kapının önüne gelip sabahın 5'inde korna çalarak beni uyandırmıştı. Nerden bilelim onun sonu olacağını. Satmadım sattırmıyorum da. Ondan kalan tek hatıram o traktör. Kötü bir hatıra da olsa o traktörü gördükçe eşimi hatırlıyorum." 

- Olay - 

Geçen yıl Ramazan ayının 12. gününe denk gelen 9 Temmuz'da Taşlık mevkisinde kullandığı traktörde uzun namlulu silah ve tabancayla öldürülen Tatu'nun cinayetini soruşturan İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekipleri, ilginç bulgulara ulaştı. Ekipler, cinayetten bir yıl önce, yine Ramazan ayının 12. günü olan 20 Temmuz 2013'te de Tatu'yla aynı renk ve model traktör kullanan komşusu Halit Karabulut'un Dokuzdeğirmen köyünde aynı şekilde öldürülmesini de bu olayla birlikte araştırdı.

Cinayetlerin birbiriyle ilişkisi olduğunu belirleyen polis, İstanbul ve Batman'da 9 şüpheliyi gözaltına aldı. "Kan davası" güttükleri iddia edilen zanlıların Tatu'yla aynı renk ve model traktör kullanan komşusu Halit Karabulut'u yanlışlıkla öldürdükleri belirlendi.

Olayla ilgili adliyeye çıkarılan 9 kişiden 8'i tutuklandı.