Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Litvanya Ankara Büyükelçisi Kestiriş Kuzdansa ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. Heyeti ağırlamaktan dolayı duyduğum memnuniyeti belirten Hiçyılmaz, “Kayseri’de; Ticaret Odasına kayıtlı 16,000 üyemiz bulunmaktadır. Toplam 40 değişik meslek grubunda yer alan üyelerimiz Kayseri’de ticari yaşamın canlılığını ve hareketliliğini yansıtmaktadır” dedi.
Kayseri’de; Mobilya, inşaat, metal eşya, elektrikli aletler, gıda ve makine sektörlerinin ön planda yer aldığını ifade eden Hiçyılmaz şöyle konuştu:
“Bu sektörler istihdam, ihracat ve katma değer üretimi noktasında da başı çekmektedirler. Şehirde; Kayseri Organize Sanayi Bölgesi, Mimar Sinan Organize Sanayi Bölgesi ve İncesu Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır. Sanayi altyapısı çerçevesinde Kayseri Serbest Bölgesi de önemli görülmektedir. Şehrimizin ticaret ve sanayi ile yoğrulmuş olan ekonomik yapısından dolayı Litvanya ile Kayseri arasında daha sıkı ticari ilişkiler kurulabileceğini düşünüyoruz. 2004 yılı Mayıs’ında hem NATO hem de AB üyesi olan Litvanya’da, AB ticaret politikaları uygulanmakta olup ekonomik ilişkilerimiz bu yönde şekillenmektedir. AB üyeliğinin ardından Türkiye-AB gümrük birliğinin bir tarafı haline gelen Litvanya ile ülkemiz arasında gümrük birliği kapsamında dış ticaret şekillenmektedir. Türkiye ile Litvanya arasında 2014 yılı ithalat rakamı 351 milyon dolar ve ihracat rakamı ise 217 milyon dolar civarında gerçekleşmiştir. Bu rakamların yeterli olmadığını düşünüyoruz. Kayseri’den ülkenize; çelik boru, alüminyum kablo, ocak ve fırın, makine halısı gibi ürünleri ihraç etmekteyiz. Az önce belirttiğim rakamlara baktığımızda ülkelerimiz arasındaki ticaret hacminin yüksek olmadığını görmekteyiz. Bu kapsamda ziyaretinizi önemsiyorum ve dış ticaret hacmimizin yükselmesi anlamında Kayseri ile ülkeniz arasında daha fazla işbirliği imkânı bulabileceğimizi düşünüyorum. Karşılıklı olarak, ihracatımızı artıracak yolları konuşabilir ve geliştirebiliriz.”